آرشیو فروردین ماه 1403

آشنایی با تجهیزات صنعتی

فرمول محاسبه توان موتور الکتریکی سه فاز

۱۷ بازديد
توان الکتریکی یک‌بار، میزان انرژی الکتریکی است که از طریق یک مدار الکتریکی به بار تحویل داده شده و به شکل دیگری از انرژی (مانند جنبشی، نور گرما و… ) تبدیل می‌شود. توان را بر حسب کمیت‌های الکتریکی ولتاژ‌ و جریان، می‌توان با فرمول استاندارد زیر محاسبه کرد:

فرمول توان برحسب کمیت های الکترکی ولتاژ و جریان

که یکای آن ژول بر ثانیه است اما به احترام جیمز وات با وات بیان می‌شود. فرمول فوق یک فرمول کلی برای محاسبه‌ی توان است و برای جریان مستقیم کاربرد دارد اما برای جریان متناوب با توجه به اختلاف فازی که بین ولتاژ و جریان وجود دارد با کمی تغییرات قابل استفاده است. از آنجایی که توان یکی از کمیت‌های مهم در انتخاب الکتروموتور است، در این مقاله به محاسبه توان برای الکتروموتورهای سه‌فاز می‌پردازیم. برای خرید و دریافت الکتروموتورهای سه‌فاز می‌توانید با کارشناسان فنی کالاصنعتی در ارتباط باشید.

محاسبه توان برای الکتروموتورهای سه فاز
برای موتورهای الکتریکی سه‌فاز سه نوع توان اکتیو، راکتیو و توان ظاهری قابل محاسبه است که یکای هر کدام بنا بر فرمول محاسبه‌ای متفاوت است. برای بدست آوردن توان یک الکتروموتور سه فاز ابتدا باید با کمیت‌های تاثیر گذار و انواع توان‌های موتور الکتریکی آشنا شویم.

انواع توان
در مصرف کننده‌های مانند موتورهای الکتریکی، توان 3 نوع است که عبارتند از:

توان اکتیو (P): توان حقیقی است، به عبارتی توانی که باعث چرخش شفت موتور می‌شود و واحد آن وات (W) است.
توان راکتیو (Q): یک توان فرضی است که به دلیل وجود اختلاف فاز ولتاژ و جریان در مدار است. مقدار آن به اختلاف فاز بین ولتاژ و جریان بستگی دارد و نقشی در چرخش شفت ندارد همچنین واحد آن KVAR است.
خوب است بدانید همیشه کاهش توان راکتیو، یک مزیت برای بهبود بازده سیستم است. اما در بسیاری از کاربردهای صنعتی، توان راکتیو در مدار مفید است و با گردش موثر توان در خطوط انتقال، هرجایی که نیاز بار باشد نقش مهمی در تنظیم ولتاژ را ایفا می‌کند.

توان ظاهری (S): ترکیب دو توان اکتیو و راکتیو است و به عنوان توان ظاهری یا توان کل در نظر گرفته می‌شود و واحد آن KVA است.
یک مثال ساده برای درک بهتر مفهوم توان‌ها، مثال لیوان دلستر است، که توان اکتیو میزان دلستر داخل لیوان، توان راکتیو کف دلستر و فضای کل لیوان توان ظاهری است که مجموع توان اکتیو و راکتیو است.

توان ظاهری

انواع کمیت‌های تاثیرگذار در توان
کمیت‌های مهم در محاسبه‌ی توان عبارتند از:

VL برای ولتاژ خط
IL برای جریان خط
Vph ولتاژ فاز
Iph جریان فاز
COSφ ضریب قدرت (زاویه φ، زاویه بین ولتاژ و جریان هر سیم‌پیچ است.)
انواع کمیت های تاثیر گذار در توان

معادلات توان سه فاز بر حسب کمیت‌های سه‌فاز
تمامی معادلات زیر برای هر دو سربندی ستاره و مثلث، صادق است. بنابراین توان‌های اکتیو، راکتیو و ظاهری اعمال شده به یک موتور سه‌فاز با سربندی ستاره یا مثلث به صورت زیر است:

معادلات توان سه فاز برحسب کمیت های سه فاز

معادلات توان سه فاز بر حسب کمیت‌های خط
برای بار با اتصال ستاره، ولتاژ و جریان خط برابر است با:

معادلات توان سه فاز - برای بار با اتصال ستاره، ولتاژ و جریان خط

و برای بار با اتصال مثلث، ولتاژ و جریان خط برابر است با:

معادلات توان سه فاز - برای بار با اتصال مثلث، ولتاژ و جریان خط

و با توجه به معادله توان اکتیو سه‌فاز کافی است با جایگذاری معادلات جریان و ولتاژ خط به جای جریان و ولتاژ فاز، فرمول توان اکتیو خط را به دست آوریم.

جریان خط و ولتاژ خط

برای توان راکتیو و توان ظاهری هم با جایگذاری معادلات خط به جای فاز به فرمول‌های زیر دست می‌یابیم.

توان رادیو اکتیو و توان ظاهری

روابط بین توان ها

روابط بین توان ها

روابط بین توان رادیو اکتیو، ظاهری و اکتیو

برای درک بهتر معادلات بالا خوب است به مثال زیر توجه کنید.

مثال: جریان خط(IL) یک الکتروموتور 3 فاز که با آمپرمتر اندازه گیری شده برابر 104 آمپر است همچنین ضریب توان آن 0.8 است، توان این موتور چقدر است؟
جواب: از آنجایی که ولتاژ خط سه‌فاز برابر است با 380 ولت و با توجه به دادهای مساله، با جایگذاری اطلاعات فوق در معادله توان اکتیو داریم:
روابط بین توان ها

که معادل 55 کیلووات است.

محاسبه جریان الکتروموتور سه فاز
برای به دست آوردن جریان خط در الکتروموتورهای سه فاز کافی است از فرمول توان اکتیو خط استفاده کنید و با طرفین وسطین فرمول، معادله جریان خط الکتروموتور را به دست آورید.

محاسبه جریان الکتروموتور سه فز

به طور مثال جریان الکتروموتوری با توان 45 کیلووات و ضریب توان 0.7 و ولتاژ خط 380 ولت به صورت زیر محاسبه می شود:

جریان الکتروموتوری با توان 45 کیلووات



رنج توانی الکتروموتور
همان طور که می‌دانید واحدهای اندازه گیری توان الکتروموتور کیلووات(KW) و اسب بخار(hp) است. هر اسب بخار معادل 0.745 کیلووات است و هر کیلووات معادل 1.34 اسب بخار.
خوب است بدانید اسب بخار واحد رایج در آمریکای شمالی است از آنجایی که ساخت الکتروموتورها در آمریکای شمالی آغاز شد به همین دلیل توان الکتروموتور با اسب بخار بیان می‌شد اما بعد از تشکیل کمیسیون الکتروتکنیک بین‌المللی (IEC) واحد کیلو وات برای بیان توان موتورهای الکتریکی مورد استفاده قرار گرفت.

کمترین توان موجود برای الکتروموتور 0.09 کیلو وات معادل 0.12 اسب بخار است. برخی از توان‌های پرمصرف در صنعت به شرح زیر است:

کیلو وات (KW) اسب بخار (hp)
0.37 0.5
0.55 0.75
0.75 1
2.2 3
5.5 7.5
7.5 10
75 100
132 178
الکتروموتور موتوژن سه فاز 0.55 کیلووات

نکته‌ی پایانی

خوب است بدانید توانی که با توجه به فرمول P= √3 VLILcos ϕ به دست می‌آورید توان ورودی است ولی توانی که روی پلاک الکتروموتورها نوشته می‌شود توان خروجی است. در واقع توان ورودی کمی از توان خروجی بیشتر است دلیل این اختلاف هم، تلفات سیم‌پیچی و تلفات فاصله هوایی در استاتور است.

در این مقاله تلاش بر این بود که شما با مفهوم انواع توان آشنا شوید و با استفاده از اطلاعات فوق و فرمول‌ها بتوانید جریان خط یا توان خط الکتروموتور سه فاز خود را محاسبه کنید. برای اطلاعات بیشتر در مورد الکتروموتورها می‌توانید به بخش مقالات الکتروموتور مراجعه کنید و برای خرید انواع الکتروموتور می‌توانید با کارشناسان ما در کالاصنعتی در ارتباط باشید.
منبع:https://www.kalasanati.com/%D8%A7%D8%AE%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D9%88-%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA/%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%DA%A9%D8%AA%D8%B1%D9%88%D9%85%D9%88%D8%AA%D9%88%D8%B1/609/%D9%81%D8%B1%D9%85%D9%88%D9%84-%D9%85%D8%AD%D8%A7%D8%B3%D8%A8%D9%87-%D8%AA%D9%88%D8%A7%D9%86-%D9%85%D9%88%D8%AA%D9%88%D8%B1-%D8%A7%D9%84%DA%A9%D8%AA%D8%B1%DB%8C%DA%A9%DB%8C-%D8%B3%D9%87-%D9%81%D8%A7%D8%B2

اشنایی هواکش صنعتی

۱۳ بازديد
هواکش صنعتی یا فن صنعتی دستگاهی که به منظور تهویه و جا به جایی هوا در انواع محیط های صنعتی، تجاری و منازل مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از هواکش باعث بهبود کیفیت هوا، کاهش رطوبت، خارج کردن گرد و غبار، دود و... می شود.

هواکش صنعتی با به گردش درآوردن هوای محیط آلاینده‌ها، گرد و غبار، دود، بخارات و گرمای اضافی را از محیط‌های صنعتی مانند کارگاه‌ها، کارخانه‌ها و سوله‌ها و… خارج می‌کند و هوای تازه و تمیز را به داخل آن هدایت می‌کند. تهویه هوا در محیط‌های صنعتی از دیرباز اهمیت داشته و با پیشرفت علم و تکنولوژی استفاده از هواکش‌های صنعتی بسیار رایج شده است. هواکش‌های صنعتی انواع مختلفی دارند و هر کدام از آنها دارای کاربردهای گوناگون، مزایا و معایب منحصر به فرد هستند.

خرید هواکش صنعتی (راهنمای انتخاب و خرید)
انتخاب هواکش صنعتی مناسب با توجه به نوع و حجم آلاینده‌ها، ابعاد محیط، میزان تهویه مورد نیاز کاربری مد نظر و سایر عوامل، امری ضروری است. برای خرید هواکش صنعتی باید نکات متعددی را مورد بررسی قرار دهید. در ادامه مواردی ارائه شده است که به شما در انتخاب و خرید هواکش صنعتی کمک خواهد کرد:

شناخت نیازهای محیط صنعتی
اولین قدم در خرید هواکش صنعتی، شناخت نیازهای محیط صنعتی است. قبل از خرید هواکش صنعتی باید بررسی کرد چه نوع تهویه ای نیاز است؟ محیط دارای گرد و غبار یا ترکیبات شیمیایی است؟ محیط کوچک است یا بزرگ؟ تمامی این موارد در انتخاب و خرید هواکش صنعتی تاثیر گذار است. به طور کلی شاخص های زیر را هنگام انتخاب و خرید هواکش باید در نظر گرفت:

حجم و فشار استاتیک هوای محیط
دمای هوای محیط
نوع و میزان آلودگی
انتخاب نوع هواکش صنعتی بر اساس کاربرد
پس از شناخت محیط کاری، گام دوم در خرید هواکش صنعتی، انتخاب نوع هواکش است. هواکش های صنعتی دارای انواع متفاوتی هستند که در ابعاد متفاوت تولید و طراحی می شوند و باید هواکش مناسب با محیط صنعتی انتخاب شود.

هواکش‌های محوری ( آکسیال): برای تهویه، ورود هوای تازه به محیط کار و خروج هوای آلوده و نصب در سوله‌ها، کارگاه‌ها، انبارها و ... مناسب هستند.
هواکش‌های سانتریفیوژ: برای تهویه، جذب و خارج کردن آلاینده ها از محیط کار، کانال‌کشی، و جابجایی هوای آلوده و غبار مناسب هستند.
هواکش‌های سقفی: برای تهویه محیط‌های بزرگ کارگاهی مانند سوله‌ها و کارگاه‌ها مناسب هستند.
مشخصات فنی هواکش صنعتی
سومین گام برای خرید هواکش صنعتی بررسی مشخصات فنی هواکش های موجود در بازار است. مشخصات فنی هر هواکش صنعتی مانند جریان هوا، فشار، ابعاد فیزیکی، مصرف انرژی و سیستم کنترل را مشخص کنید. این اطلاعات به شما کمک می‌کنند تا هواکشی را پیدا کنید که با نیازهای شما سازگار است. یکی دیگر از شاخص های مهم هواکش صنعتی کیفیت مواد و متریال استفاده شده در ساخت هواکش صنعتی است. مواد مقاوم در برابر شرایط صنعتی سخت، مانند فلزات ضد زنگ و پوشش‌های مقاوم بدنه یا پره ها از نکات مهم درمورد هواکش صنعتی محسوب می‌شوند. در ادامه به دو شاخصه‌ی مهم در هواکش صنعتی میپردازیم:

موتور هواکش
موتور هواکش صنعتی با بهره‌گیری از انرژی برق، باعث چرخش پره‌های خود می‌شود و در نتیجه، جریان هوا را از داخل محیط مورد نظر جذب و به سوی محیط خارجی هدایت میکند. موتور هواکش صنعتی با توجه به نوع و میزان مصرف انرژی، به دو دسته تک فاز و سه فاز تقسیم می‌شود. در شرایطی که هواکشی صنعتی با توان مصرفی بالا نیاز است، بهتر است از موتورهای سه فاز استفاده شود، زیرا این نوع موتورها از مقاومت بالاتری در مقابل بار و نیروی محوری برخور دارند. دقت کنید در خرید هواکش صنعتی، موتور هواکش باید قدرتمند و جوابگوی نیاز شما باشد. همچنین کارایی بالا، سطح نویز کم و طول عمر طولانی از دیگر ویژگی های مهم هواکش صنعتی است.

پروانه هواکش
انتخاب پروانه از دیگر نکاتی است که هنگام خرید هواکش باید به آن توجه کنید. به طور کلی پروانه هواکش ها از سه جنس فولادی، آلومینیومی و پلاستیکی تولید می شوند. علاوه بر این پروانه های هواکش ها به دو صورت فوروارد و بکوارد تولید می شوند. هواکش فوروارد دارای پروانه هایی با انحنای رو به جلو می باشد. هواکش های فوروارد هوا را با فشار بیشتر و حجم کمتری ایجاد می کنند در حالی که هواکش های بکوارد حجم بیشتر با فشار کمتر تولید می کنند.

انواع هواکش صنعتی
فن یا هواکش آکسیال یا محوری
هواکش سانترفیوژ یا فن گریز از مرکز
فن آکسیال صنعتی
هواکش صنعتی آکسیال یا فن محوری بسیار پرکاربرد است و معمولا برای مصارف عمومی استفاده می شود. این هواکش ها باعث انتقال هوای کم فشار ولی حجم بالا می شوند. دلیل نامگذاری این سری از هواکش ها با نام هواکش آکسیال یا هواکش محوری انتقال هوا در جهت محور پروانه است. هواکش صنعتی آکسیال معمولا بر روی دیوار نصب می شوند. مشخصات و ویژگی های این هواکش ها را در تصویر زیر مشاهده می کنید.

هواکش آکسیال صنعتی

هواکش سانتریفیوژ صنعتی
هواکش سانتریفیوژ یا فن گریز از مرکز، برای ایجاد ظرفیت های هوادهی متوسط در فشار های استاتیکی بالا مناسب هستند. هواکش سانتریفیوژ برخلاف هواکش آکسیال، برای تولید و خارج کردن هوا با فشار بالا و حجم پایین مناسب می باشند. هوا در این سری از هواکش ها در جهت محور به فن وارد می شود و در جهت عمود بر محور خارج می شود. این هواکش ها نسبت به هواکش های آکسیال بیشتر در مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند. هواکش صنعتی سانتریفیوژ معمولا بر روی سفت (هواکش سقفی) و روی پشت بام (خارج از محیط) نصب می شود. مشخصات و ویژگی های این سری از هواکش ها را در تصویر زیر مشاهده می کنید.

هواکش سانتریفیوژ صنعتی

انواع هواکش صنعتی بر اساس کاربرد
در یک دسته بندی دیگر هواکش ها به سه دسته می توان تقسیم بندی کرد عبارت اند از:

هواکش صنعتی بزرگ
هواکش صنعتی معمولی
هواکش صنعتی اکسپلوژن پروف
هواکش صنعتی بزرگ: هواکش های صنعتی بزرگ در کاربری های سنگین بکار می روند. کارخانجات بزرگ مانند ماشین سازی، کارخانه های تولید فولاد و … نیاز به نصب هواکش های صنعتی با ابعاد و سایز بزرگ نیاز دارند. کارایی هواکش های صنعتی بزرگ در جذب ذرات گرد و غبار، دود، بخارات شیمیایی و غیره است. همچنین قیمت هواکش صنعتی بزرگ نسبتا بالاتر از قیمت هواکش ها با ابعاد کوچکتر است.

هواکش صنعتی معمولی: هواکش های صنعتی معمولی در کاربری های سبک بکار می روند. این نوع هواکش ها برای ایجاد جریان هواهای خفیف و از بین بردن بوی نامطبوع کاربرد دارند.

هواکش صنعتی اکسپلوژن پروف: این نوع از هواکش های صنعتی در کاربری های نسبتا خطرناک بکار می روند. کارایی این هواکش ها برای جذب گازهای قابل انفجار و انتقال آنها به بیرون از محیط کاری است.

برندهای ایرانی هواکش صنعتی
صنعت هواکش‌سازی در ایران به عنوان یکی از بخش‌های مهم صنعتی، توانسته است با ارتقاء فناوری‌ها و تخصص‌های خود، به تولید هواکش‌های صنعتی ایرانی با کیفیت بالا و عملکرد برتر بپردازد. برندهای ایرانی هواکش صنعتی موفق شدند با کسب تجربه، فناوری های بروز به تولید محصولاتی با کیفیت برتر و عملکرد بهینه بپردازند. در ادامه، به معرفی برترین برندهای ایرانی هواکش صنعتی میپردازیم.

هواکش صنعتی دمنده
هواکش دمنده قدیمی ترین برند تولید انواع هواکش های صنعتی در ایران است. هواکش صنعتی دمنده به صورت تخصصی برای مکان هایی مانند سوله ها، کارخانه ها و محیط های صنعتی به منظور جا به جایی هوا و حذف گرد و غبار با توان زیادتری نسبت به هواکش خانگی طراحی و تولید میشوند. هواکش های صنعتی برند دمنده در انواع متفاوتی تولید می شوند و تمامی محصولات این برند دارای 18 ماه گارانتی و 5 سال خدمات پس از فروش است.

هواکش های صنعتی دمنده

هواکش صنعتی زیلابگ
شرکت فناوران تهویه پیام که هواکش های خود را با برند زیلابگ به بازار عرضه می کند یکی از بهترین و معتبرترین شرکت های سازنده انواع هواکش ها می باشد. فن زیلابگ تحت لیسانس کشور آلمان است و موفق به دریفات گواهینامه رضایت مشتری شده است. این شرکت محصولات خود را در مدل های مختلف مانند آکسیال، سانتریفیوژ، گلخانه ای، سقفی و... تولید می کند. انواع هواکش زیلابگ ارائه شده توسط کالا صنعتی دارای گارانتی 24 ماهه و خدمات پس از فروش 10 ساله است.

هواکش صنعتی زیلابگ

قیمت هواکش صنعتی
قیمت هواکش صنعتی بر اساس فاکتورهای مختلفی دست خوش تغییر میشود. مهم ترین فاکتورهایی که در هواکش صنعتی قابل تغییر اند و باعث کاهش یا افزایش قیمت هواکش صنعتی میشوند به شرح زیر است:

ضخامت ورق بدنه هواکش صنعتی
جنس ورق بدنه
نوع و جنس پروانه هواکش صنعتی
نوع الکتروموتور
نوع پوشش دهی رنگ
شکل و ابعاد فن صنعتی
در بالا مهم ترین فاکتور هایی که بر قیمت هواکش صنعتی تاثیر گذار است ذکر شد. برای انتخاب و خرید هواکش صنعتی همچنین استعلام قیمت هواکش صنعتی میتوانید با کارشناسان مجرب کالاصنعتی تماس بگیرید.

کاربرد هواکش صنعتی
همانطور که در بالاتر اشاره شد، هواکش های صنعتی در محیط های متفاوت صنعتی و تجاری مورد استفاده قرار میگیرند. به طور کلی هواکش صنعتی دو وظیفه اصلی دارد که عبارت اند از:

تهویه مطبوع محیط
خارج کردن آلودگی (ذرات، دود، گرد و غبار، گازهای شیمیایی و...)
در ادامه به معرفی 4 صنعت مهم که استفاده هواکش در آن ها بسیار اهمیت دارد میپردازیم:

صنعت فلزات: هواکش صنعتی در این صنعت به دلیل جداسازی گرد و غبار از فرآیندهای جوشکاری، تراشکاری و رنگ‌آمیزی استفاده می‌شود. هواکش صنعتی به کاهش آلودگی هوا و بهبود شرایط کار در محیط‌های فلزی کمک می‌کند.
صنعت چوب: در تولید مصنوعات چوبی مانند مبلمان و دکوراسیون داخلی، هواکش‌ها به تخلیه گرد و غبار ایجاد شده در فرآیندهای تراشکاری، شناسایی و قالب‌گیری کمک می‌کنند.
صنعت شیمیایی: در این صنعت، هواکش صنعتی به دفع بخارات و گازهای آلاینده در فرآیندهای تولیدی و شیمیایی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این اقدام به بهبود شرایط کار و حفظ سلامت کارکنان کمک ویژه ای می‌کند.
معادن: در محیط‌های استخراج و فرآوری مواد معدنی، هواکش صنعتی به تصفیه هوا و کاهش آلودگی معادن و افزایش دید کمک می‌کند.
مزایا و معایب هواکش صنعتی
هواکش های صنعتی مانند هر دستگاه دیگری دارای مزایا و معایب مختلفی هستند؛ در واقع استفاده از آنها در کنار فوایدی که دارد معایبی هم دارد.

مزایا هواکش صنعتی معایب هواکش صنعتی
قیمت اقتصادی نیاز به تعمیر و نگهداری
جابجایی و گردش سریع هوا ایجاد آلودگی های صوتی
خارج سازی گازهای شیمیایی و آلاینده ها مصرف انرژی زیاد
قابلیت نصب در اکثر محیط ها
سفارش اینترنتی هواکش صنعتی
در دنیای امروزی اکثر خریدها به صورت اینترنتی انجام می شود و قطعات صنعتی نیز وارد این حوزه شده اند. سفارش اینترنتی هواکش صنعتی مزایای متعددی نظیر کاهش زمان، کاهش هزینه، مشاوره رایگان به صورت آنلاین و بررسی بهترین گزینه را دارد. اما قبل از سفارش اینترنتی هواکش صنعتی باید به نکاتی که در ادامه آورده شده است توجه کنید:

قبل از سفارش اینترنتی هواکش صنعتی، باید نیازهای کارگاه و مشخصات دقیقی از هواکش مورد نیاز داشته باشید. این شامل نوع و مدل هواکش، ظرفیت جریان هوا، ابعاد فیزیکی، نوع انرژی مورد نیاز و سایر مشخصات فنی است.
همچنین قبل از سفارش اینترنتی هواکش صنعتی باید برندها و مدل‌های مختلف هواکش را مقایسه و از نظر قیمت، کیفیت، و ویژگی‌های فنی بررسی کنید.
معمولا سایت های آنلاین سفارش اینترنتی اجازه می‌دهند تا نظرات و تجربیات مشتریان قبلی را بخوانید. این نظرات می‌توانند به شما در انتخاب مناسب کمک کنند هچنین با خواندن نظرات مشتریان میتوانید از مشکلات احتمالی در آینده آگاه شوید.
یکی دیگر از نکات مهم در سفارش اینترنتی هواکش صنعتی بررسی گارانتی و خدمات پس از فروش است . بررسی کنید که آیا فروشگاه آنلاین گارانتی معتبر و خدمات پس از فروش را ارائه می‌دهد یا خیر.
مزایای سفارش اینترنتی هواکش صنعتی از سایت کالا صنعتی
شرکت کالا صنعتی به عنوان بزرگترین تامین کننده لوازم صنعتی به صورت اینترنتی در ایران، علاوه بر مشاوره تخصصی رایگان برای یک انتخاب و خرید هوشمندانه هواکش صنعتی، مزایای زیر را نیز به مشتریان خود ارائه می دهد:

تجربه خرید آسان و سریع: سفارش اینترنتی هواکش صنعتی از سایت کالاصنعتی معمولاً سریع‌تر و راحت‌تر از خرید حضوری است. شما می‌توانید در هر زمانی و از هر مکانی سفارش خود را ثبت کنید.
تنوع کالا: در فروشگاه آنلاین کالاصنعتی، می‌توانید از بین تنوع زیاد برندها و مدل‌ها بهنرین گزینه را پیدا و انتخاب کنید.
قیمت مناسب‌ و رقابتی محصولات کالا صنعتی: فروشگاه‌های آنلاین معمولاً قیمت‌های رقابتی‌تری نسبت به فروشگاه‌های حضوری دارند. همچنین، خبر خوب این است که تخفیف‌ها و پیشنهادهای ویژه همیشه در سایت کالاصنعتی وجود دارد.
امکان مقایسه و بررسی مشخصات فنی محصولات: در سایت کالا صنعتی، می‌توانید مشخصات فنی و ویژگی‌های مختلف هواکش‌ها را به‌طور دقیق مقایسه کنید و تصمیم بهتری بگیرید.
ارسال سریع و مطمئن: سفارش انلاین از سایت کالا صنعتی به شما امکان ارسال سریع کالا را ارائه می‌دهد و شما می‌توانید وضعیت ارسال را پیگیری کنید.
اجزای اصلی هواکش صنعتی
هواکش صنعتی وسیله ای است که با دوران خود باعث انتقال حجم معینی از هوا و یا گاز در محیط می گردد. از این دستگاه برای تهویه هوا در محیط های مختلف و همچنین تجهیزات حرارتی و برودتی استفاده می شود. هواکش صنعتی در انواع مختلف طراحی و تولید شده است که به طور کلی مهم ترین قسمت آن شامل الکتروموتور و پروانه می شوند. الکتروموتور در هواکش وظیفه دارد که انرژی الکتریکی را به حرکت دورانی تبدیل می کند. در داخل موتور سیم پیچ قرار داشته و زمانی که جریان برق به آن وارد می شود سیم پیچ یک میدان مغناطیسی تولید می کند. الکتروموتور به گونه ای طراحی شده است که میدان مغناطیسی باعث دوران میله یا شافت شده و در نتیجه انرژی الکتریکی توسط موتور به حرکت چرخشی شافت تبدیل می شود. این حرکت دورانی در هواکش، به پروانه ها منتقل شده و با دوران پروانه ها اختلاف فشار بین دو طرف آن ایجاد شده و بدین ترتیب از سمت پرفشار به سمت کم فشار در جریان است.
منبع:https://www.kalasanati.com/%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D8%AC%D9%88/2500/%D8%AA%D8%A7%D8%B3%DB%8C%D8%B3%D8%A7%D8%AA-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%D9%81%D9%86

پمپ سانتریفیوژ دبی بالا دیزل ساز مدل DS

۹ بازديد
پمپ‌های آب دیزل ساز یکی از محصولات بسیار کاربردی در صنعت پمپ‌سازی محسوب می‌شوند. از جمله مدل‌های پیشرفته و با کیفیت این دسته از پمپ‌ها، می‌توان به پمپ آب دیزل ساز سری DS اشاره کرد. این پمپ دارای هوزینگ حلزونی شکل است که قابلیت انتقال مایعات با دبی بالا را دارد. همچنین بدنه و پروانه چدنی، مقاومت عالی پمپ را در برابر جریان و ناخالصی‌های آب تضمین می‌کند. استفاده از شفت فولادی ضد زنگ نیز باعث می‌شود این پمپ در برابر زنگ زدگی بسیار مقاوم باشد.

از ویژگی‌های دیگر این پمپ می‌توان به توانایی انتقال آب تا 90 درجه سانتی‌گراد، دبی عملیاتی بالا، ارتفاع پمپاژ مناسب و اتصالات رزوه‌ای با قابلیت نصب سریع اشاره کرد. پمپ آب دیزل ساز سری DS با توجه به ویژگی‌های یاد شده، کاربردهای گسترده‌ای در سیستم‌های آبرسانی شهری و صنعتی، تأسیسات ساختمان، تهویه مطبوع و تصفیه آب دارد.

اهمیت و کاربرد پمپ سانتریفیوژ دبی بالا دیزل ساز مدل DS
پمپ‌های سانتریفیوژ دبی بالا دیزل ساز مدل DS از اهمیت بسزایی در صنعت و کاربرد‌های کشاورزی برخوردار هستند. این پمپ‌ها با بهره‌گیری از طراحی منحصر به فرد، مواد با کیفیت و فناوری روز دنیا، توانسته‌اند مزایای متعددی نسبت به سایر انواع پمپ‌های مشابه داشته باشند. از جمله مزایای کلیدی این پمپ‌ها می‌توان به دبی عملیاتی بسیار بالا، فشار پمپاژ مناسب، مصرف انرژی پایین، عمر مفید طولانی، مقاومت نسبی در برابر خوردگی و زنگ زدگی و قابلیت اطمینان بالا اشاره کرد. همچنین این پمپ‌ها سازگاری بالایی با انواع مایعات دارند و می‌توانند دماهای بالا را نیز تحمل کنند.

از آنجایی که پمپ‌های سانتریفیوژ دیزل ساز مدل DS دارای ویژگی‌های یاد شده است، کاربردهای گسترده‌ای در صنایع مختلف دارند. این پمپ‌ها می‌توانند در صنایع نفت و گاز، صنایع شیمیایی، غذایی، داروسازی، کشاورزی، معدن و ساختمان به کار گرفته شوند. بنابراین، پمپ‌های سانتریفیوژ دبی بالا دیزل ساز مدل DS گزینه‌ای بسیار مناسب برای انتقال انواع مایعات با حجم و دمای بالا در صنایع مختلف به شمار می‌روند.

انواع پمپ سانتریفیوژ دبی بالا دیزل ساز مدل DS
پمپ‌های سانتریفیوژ دبی بالا دیزل ساز مدل DS در انواع مختلفی تولید و عرضه می‌شوند تا بتوانند نیازهای متنوع مشتریان را برآورده کنند. این پمپ‌ها از نظر منبع تغذیه برق، به دو دسته تک فاز و سه فاز تقسیم می‌شوند. همچنین این پمپ‌ها از لحاظ قطر لوله ورودی و خروجی، به سه دسته اصلی دو اینچ، سه اینچ و چهار اینچ تقسیم‌بندی می‌شوند. البته قطرهای دیگری نیز برای موارد خاص در دسترس است. انتخاب بین انواع مختلف بستگی به نیاز کاربردی، حجم و فشار مورد نیاز جریان مایع، توان مصرفی در دسترس و سایر عوامل دارد.

در ادامه مشخصات فنی هر یک از انواع پمپ‌های سانتریفیوژ دبی بالا دیزل ساز مدل DS در جدول زیر آورده شده است:

مدل نوع پمپ قدرت (hp) حداکثر ارتفاع (m) حداکثر آبدهی (m³/h) دهانه ورودی (اینچ) دهانه خروجی (اینچ)
DS100/2 دو اینچ تکفاز 1 12.5 18 2 2
DST100/2 دو اینچ سه فاز 1 12.5 18 2 2
DS150/2 دو اینچ اسب تکفاز 1.5 13 42 2 2
DST150/2 دو اینچ اسب سه فاز 1.5 13 42 2 2
DS200/2 دو اینچ تکفاز 2 14 48 2 2
DST200/2 دو اینچ سه فاز 2 14 48 2 2
DS300/3 سه اینچ تکفاز 3 16 48 3 3
DST300/3 سه اینچ سه فاز 3 16 48 3 3
DS400/3 چهار اینچ تکفاز 4 18 48 4 4
DST400/3 چهار اینچ سه‌فاز 4 18 48 4 4
قیمت پمپ سانتریفیوژ دبی بالا دیزل ساز مدل DS
قیمت پمپ‌های سانتریفیوژ دبی بالا دیزل ساز مدل DS بسته به مشخصات و ویژگی‌های فنی هر مدل متفاوت است. به طور کلی قیمت این پمپ‌ها به عواملی همچون توان موتور، دبی، فشار، قطر لوله‌های ورودی و خروجی، نوع موتور الکتریکی وابسته است. به طور معمول پمپ‌های با توان و دبی بیشتر، فشار بالاتر، قیمت بالاتری دارند. البته عوامل دیگری چون تعداد درخواست و شرایط بازار نیز بر قیمت تأثیرگذار است. بهتر است مشتریان با توجه به نیاز و بودجه خود، مدل مناسب را انتخاب کرده و از فروشندگان معتبر نسبت به دریافت پیش فاکتور و مشاوره اقدام نمایند.

نکات مهم در انتخاب و خرید پمپ سانتریفیوژ دبی بالا دیزل ساز مدل DS
در انتخاب و خرید پمپ‌های سانتریفیوژ دبی بالا دیزل ساز مدل DS رعایت نکات زیر ضروری است:

بررسی دقیق نیازهای کاربردی و انتخاب مدل مناسب با توجه به حجم، فشار و دمای مایع مورد نظر
توجه به کیفیت و استانداردهای فنی پمپ از جمله متریال بدنه، کیفیت موتور و پروانه و ضریب بازده
بررسی دوره گارانتی، خدمات پس از فروش و در دسترس بودن قطعات یدکی
دریافت گارانتی کتبی و فاکتور رسمی خرید
انتخاب صحیح با توجه به نکات فوق می‌تواند از خرید نادرست و هزینه‌های آتی جلوگیری کند. مشاوره با کارشناسان باتجربه نیز توصیه می‌شود.

سخن پایانی

تولید کنندگان پمپ‌های سانتریفیوژ دبی بالا دیزل ساز مدل DS با بهره‌گیری از آخرین فناوری های روز، توانسته‌اند محصولی با کیفیت، قابل اطمینان و کارآمد تولید نمایند که می‌تواند نیاز بسیاری از صنایع به پمپ‌های سانتریفیوژ را برطرف سازد. در انتها امیدواریم مطالب ارائه شده در این مقاله بتواند شما را در انتخاب و خرید صحیح این محصول یاری رساند.
منبع:https://www.kalasanati.com/%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D8%AC%D9%88/863/%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7%DB%8C-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%D9%BE%D9%85%D9%BE/%D9%BE%D9%85%D9%BE-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C/%D9%BE%D9%85%D9%BE-%D8%AF%DB%8C%D8%B2%D9%84-%D8%B3%D8%A7%D8%B2/%D9%BE%D9%85%D9%BE-%D8%B3%D8%A7%D9%86%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%81%DB%8C%D9%88%DA%98-%D8%AF%D8%A8%DB%8C-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A7-%D8%AF%DB%8C%D8%B2%D9%84-%D8%B3%D8%A7%D8%B2-%D9%85%D8%AF%D9%84-ds

معرفی کاربرد الکتروموتور

۱۰ بازديد
الکتروموتورها برای تأمین نیروی مورد نیاز صنایع مختلف از طریق تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی به کار می روند و به دو صورت دوار (Rotary) و خطی (Linear) تولید می شوند؛ امروزه الکتروموتور به دستگاهی همه کاره تبدیل شده و کاربرد الکتروموتور را می توان در زندگی روزمره نیز مشاهده کرد. اگر در مورد الکتروموتورها و اجزای آن آشنایی ندارید، پیشنهاد می کنیم ابتدا مقاله اجزای الکتروموتور را مطالعه فرمایید.

انواع الکتروموتور

انواع الکتروموتور
به طور کلی انواع کاربرد الکتروموتور را می توان در 5 بخش دسته بندی کرد:

1) کاربردهای صنعتی
کارخانجات و تولیدی ها
پمپ و کمپرسورها
فن ها و دمنده ها
ابزارها و ماشین آلات
رباتیک صنعتی
2) حمل و نقل
• خودروهای الکتریکی
• وسایل نقلیه هیبریدی
• هوافضا

3) کاربردهای خانگی
لوازم خانگی
سیستم های تهویه مطبوع
ابزارهای برقی
دستگاه های سرگرمی
4) انرژی های تجدید پذیر
توربین های بادی
ردیاب پنل های خورشیدی
سیستم های ذخیره انرژی
5) کاربردهای پزشکی
تصویر برداری پزشکی
تجهیزات جراحی
پروتز
البته این کاربردها شامل تمامی انواع الکتروموتورها، از کوچک ترین اندازه و توان گرفته تا الکتروموتورهای غول پیکر مخصوص کاربردهای سنگین صنعتی می شود. ما در این مقاله قصد داریم در خصوص انواع الکتروموتور تک فاز و سه فاز که بیشتر در کاربردهای صنعتی و خانگی استفاده می شوند، صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

موتور الکتریکی در چه وسایلی کاربرد دارد؟
کاربرد و نقش موتور الکتریکی در صنعت

موتورهای الکتریکی نقش مهمی در صنایع دارند و نیرو و گشتاور مورد نیاز طیف وسیعی از ماشین آلات و تجهیزات صنعتی را تأمین می کنند. برخی از رایج ترین کاربردهای الکتروموتور عبارتند از:

کارخانجات و تولیدی ها: از الکتروموتورها در کارخانجات و کاربردهای تولیدی برای کارهایی مانند سیستم های تسمه نقاله، اتوماسیون خطوط مونتاژ و تجهیزات جابجایی مواد استفاده می شود.
پمپ ها و کمپرسورها: یکی از مهم ترین کاربردهای موتور الکتریکی در پمپ ها و کمپرسورهای مورد استفاده در صنایعی مانند نفت و گاز، تصفیه آب، سیستم های HVAC و فرآوری مواد شیمیایی است.
فن ها و دمنده های صنعتی: فن ها و دمنده های صنعتی به منظور تهویه، سرمایش و گردش هوا در صنایعی مانند معادن، کشاورزی و کارخانجات تولیدی به کار می روند؛ نیروی مورد نیاز این تجهیزات توسط الکتروموتورها تأمین می شود.
ابزارهای صنعتی: تقریباً تمام ابزارها و ماشین آلات صنعتی از موتور الکتریکی استفاده می کنند. از جمله این تجهیزات می توان به دستگاه های تراش، فرز، آسیاب و مته های مورد استفاده در صنایع فلزکاری و نجاری اشاره نمود.
رباتیک صنعتی: الکتروموتور یکی از اجزای ضروری در ربات های صنعتی است که بیشتر در اتوماسیون فرآیندهای تولیدی استفاده می شوند.
توربین های بادی: یکی از مهم ترین کاربردهای الکتروموتور در توربین های بادی است که برای تبدیل انرژی باد به انرژی الکتریکی به کار می روند.
پنل های خورشیدی: کاربرد الکتروموتور در سیستم های ردیاب خورشیدی به منظور تغییر جهت پنل ها به سمت خورشید است که حداکثر انرژی را از نور خورشید جذب کنند.
تجهیزات پزشکی: یکی دیگر از کاربردهای الکتروموتور در تولید تجهیزات پزشکی است؛ به عنوان مثال دستگاه های تصویر برداری پزشکی مانند سی تی اسکن، MRI و ... برای حرکت تخت بیمار به درون دستگاه به موتورهای الکتریکی نیاز دارند.
حال که بیشتر با کاربرد الکتروموتور آشنا شدیم بد نیست نگاهی به انواع الکتروموتور انداخته و ویژگی ها و کاربردهای هر یک را جداگانه بررسی کنیم.

کاربرد الکتروموتور بر حسب نوع موتور
کاربرد الکتروموتور بر اساس نوع موتور

الکتروموتورها بر اساس پارامترهای مختلفی دسته بندی می شوند، اما پایه ای ترین حالت دسته بندی این محصولات بر اساس جریان ورودی آن ها است. بر این اساس انواع الکتروموتورها را می توان به سه فاز و تک فاز و همچنین AC و DC تقسیم بندی کرد.

اگرچه کاربرد الکتروموتور بر حسب نوع موتور تغییر چندانی نمی کند ولی می توان بررسی کرد که هریک از الکتروموتورها بیشتر در چه صنایع و کاربردهایی و یا برای چه نیازهایی به کار می رود.

کاربردهای الکتروموتور DC
الکتروموتورهای DC از جریان الکتریکی مستقیم استفاده می کنند و آن را به نیروی مکانیکی تبدیل می کنند؛ این موتورها به دلیل سادگی ساختار و کنترل پذیری بالا در کاربردهای مختلفی استفاده می شوند؛ به طور کلی کاربردهای الکتروموتور DC را می توان در صنایع زیر یافت:

نوار نقاله
جرثقیل
بالابر
پمپ و کمپرسور
ماشین آلات نساجی
ماشین آلات چاپ و بسته بندی
اتوماسیون و رباتیک صنعتی
یکی دیگر از ویژگی های کلیدی الکتروموتورهای DC توانایی تولید گشتاور بالا در سرعت های پایین است که در کاربردهایی مانند لوکوموتیوها بسیار کاربردی است.

کاربردهای الکتروموتور AC
کاربرد های الکتروموتور ac

موتورهای الکتریکی AC به دلیل استفاده از جریان متناوب (برق شهری یا سه فاز) بیشتر در محیط های مسکونی و صنعتی استفاده می شوند. از این الکتروموتورها به صورت گسترده ای در صنایع و کاربردهای مختلف استفاده می شود که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

خطوط مونتاژ
سیستم نوار نقاله
ماشین های بسته بندی
سیستم های تهویه مطبوع
صنایع کشاورزی
جرثقیل و بالابرها
صنایع نفت و گاز
پمپ و کمپرسورها
توربین های بادی و آبی
کاربردهای الکتروموتور تکفاز
رایج ترین الکتروموتور جریان متناوب، موتور تکفاز است که معمولاً در کاربردهایی که نیاز به گشتاور پایین تا متوسط دارند استفاده می شود. از جمله کاربردهای الکتروموتور تکفاز می توان به موارد زیر اشاره نمود:

لوازم خانگی مانند ماشین لباسشویی، سیستم تهویه، یخچال ها و ...
ماشین آلات صنعتی در مقیاس کوچک مانند آسیاب ها، پرس، اره نواری، پمپ، تسمه نقاله
سیستم های HVAC، تهویه مطبوع، کمپرسور، فن کندانسور، سیستم های گرمایش
و ...
کاربردهای الکتروموتور سه فاز
کاربرد الکتروموتور سه فاز

موتورهای سه فاز به دلیل توان و گشتاور بالاتر نسبت به موتورهای تکفاز، در کاربردهای سنگین تر و کاملاً صنعتی استفاده می شوند. از الکتروموتور سه فاز در طیف وسیعی از صنایع استفاده می شود. از جمله کاربردهای الکتروموتور سه فاز می توان موارد زیر را نام برد.

پمپ و کمپرسور: موتورهای سه فاز در پمپ ها و کمپرسورهای صنعتی برای مصارف مختلفی از جمله تأمین آب، سیستم های آبیاری، پالایشگاه های نفت و ... استفاده می شوند.
نوار نقاله و تجهیزات جابجایی مواد: از الکتروموتورهای سه فاز در سیستم های نوار نقاله و جابجایی مواد مانند جرثقیل ها، بالابرها و پله برقی ها استفاده می شود.
ماشین آلات صنعتی: از جمله کاربردهای الکتروموتور سه فاز می توان به ماشین آلات صنعتی مانند ماشین های CNC اشاره نمود.
فن و دمنده ها: کاربرد الکتروموتور سه فاز در فن و دمنده ها برای سیستم های تهویه، برج های خنک کننده و ... استفاده می شود.
ژنراتورها: از الکتروموتورهای سه فاز به عنوان ژنراتور در سیستم های انرژی مانند توربین های بادی یا نیروگاه های برق آبی استفاده می شود.
تهویه مطبوع و تبرید: از موتورهای سه فاز در سیستم های تهویه مطبوع، چیلرها و واحدهای تبرید در مقیاس بزرگ استفاده می شود.
آسانسور: یکی دیگر از کاربردهای الکتروموتور سه فاز، به عنوان موتور آسانسور و بالابرهایی است که ظرفیت بالابری زیادی نیاز دارند؛ به عنوان مثال آسانسور برج ها. برای اطلاعات بیشتر در خصوص موتور آسانسور مقاله بهترین موتور گیربکس آسانسور را مطالعه فرمایید.
تصفیه آب: پمپاژ آب، فیلتر کردن، مخلوط کردن مواد شیمیایی و راه اندازی تجهیزات مختلف در تصفیه خانه ها، از دیگر کاربردهای الکتروموتور سه فاز است.
کاربرد موتور های تکفاز و سه فاز در صنعت

نتیجه گیری

الکتروموتورها در انواع بسیار گوناگونی تولید می شوند و انتخاب الکتروموتور متناسب با نیاز هر کاربرد، باید بر اساس پارامترهای مختلفی بررسی شود. پیشنهاد می کنیم پیش از اینکه کاربرد الکتروموتور را برای عملیات یا کاربرد مد نظر خود بررسی کنید، ابتدا نیازهای خود را به دقت سنجیده و سپس الکتروموتورهای مختلف را بررسی کنید. همچنین در بیشتر کاربردها، علاوه بر موتور نیاز گیربکس هم دارید که انتخاب آن ها، امری تخصصی است. البته برخی از موتورها توسط شرکت سازنده به همراه گیربکس ارائه می شوند که در مقاله الکتروموتور گیربکس دار به طور کامل درباره آن ها توضیح داده ایم.

انتخاب الکتروموتور مناسب کمی سخت و پیچیده به نظر می رسد، اما شما می توانید با کارشناسان کالا صنعتی تماس گرفته و از مشاوره تخصصی رایگان در تمامی مراحل انتخاب، خرید، نصب، راه اندازی، تعمیر و نگهداری انواع الکتروموتور بهره مند شوید؛ با ما در ارتباط باشید.
منبع:https://www.kalasanati.com/%D8%A7%D8%AE%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D9%88-%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA/%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%DA%A9%D8%AA%D8%B1%D9%88%D9%85%D9%88%D8%AA%D9%88%D8%B1/426/%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A8%D8%B1%D8%AF-%D8%A7%D9%84%DA%A9%D8%AA%D8%B1%D9%88%D9%85%D9%88%D8%AA%D9%88%D8%B1

بلبرینگ SKF

۹ بازديد
بلبرینگ SKF یکی از محصولات شرکت اس کا فا SKF است که در سال 1907 در شهر یوتبری کشور سوئیس تأسیس شد. این شرکت در زمینه تولید و ساخت انواع بلبرینگ ها، رولبرینگ ها، آب بند ها و سیستم های روانکاری فعالیت دارد. شرکت بلبرینگ SKF یکی از مطرح ترین شرکت ها در دنیا می باشد و از با کیفیت ترین بلبرینگ‌های جهانی است. شرکت SKF در حال حاضر معتبرترین سازنده بلبرینگ در دنیا است و از مقبولیت ویژه ای در بین بلبرینگ سازان برخوردار است. این شرکت بلبرینگ های خود را در طرح های متفاوتی تولید می کند که در ادامه به بررسی آن ها خواهیم پرداخت. همچنین برای خرید انواع بلبرینگ های SKF می توانید با کارشناسان فروش کالا صنعتی تماس بگیرید.

بلبرینگ skf

انواع بلبرینگ SKF
شرکت SKF بلبرینگ های خود را در چهار نوع اصلی طراحی و تولید می‌کند. همچنین علاوه بر این بلبرینگ های اصلی، شرکت SKF بلبرینگ های خاص و سفارشی نیز تولید می کند. انواع بلبرینگ skf ارائه شده در فروشگاه کالا صنعتی به شرح زیر است.

بلبرینگ شیار عمیق SKF
بلبرینگ تماس زاویه ای SKF
بلبرینگ خود تنظیم SKF
بلبرینگ کف گرد SKF
بلبرینگ شیار عمیق SKF
بلبرینگ های شیار عمیق پر مصرف ترین نوع بلبرینگ ها هستند و به آن ها بلبرینگ های همه کاره نیز می گویند. بلبرینگ شیار عمیق SKF اصطکاک کمی دارد و می تواند بارهای شعاعی و محوری را در هر دو جهت تحمل کند. از دیگر مزایای بلبرینگ شیار عمیق SKF می توان به نگهداری کم و نصب راحت آن اشاره کرد. شرکت SKF بلبرینگ های شیار عمیق خود را در چهار سری تولید می کند که باید گفت در بازار ایران بیشتر دو نوع بلبرینگ شیار عمیق SKF سری تک ردیفه و دو ردیفه کاربرد دارد. در ادامه به بررسی انواع بلبرینگ شیار عمیق SKF پرداخته می شود.

1) بلبرینگ شیار عمیق تک ردیفه: این بلبرینگ ها، پرکاربردترین نوع بلبرینگ شیار عمیق SKF است. این بلبرینگ ها در طرح های متفاوتی با آب بند، قفسه، روانکار و ... تولید می شود.



بلبرینگ شیار عمیق تک ردیفه

2)بلبرینگ شیار عمیق SKF با شکاف های پرکننده: بلبرینگ شیار عمیق فولادی ضد زنگ برای هنگامی که بلبرینگ در معرض رطوبت و مواد خورنده قرار می گیرد، مناسب است؛ زیرا در برابر خورندگی مقاوم می باشد. این بلبرینگ SKF به صورت آب بندی شده یا باز در دسترس است.

3) بلبرینگ های شیار عمیق تک ردیفی با شکاف های پرکننده: این بلبرینگ SKF دارای یک شیار پرکننده در هر دو رینگ داخلی و خارجی می باشد تا عناصر غلتان بیشتری نسبت به بلبرینگ های شیار عمیق استاندارد در خود جای دهد. بلبرینگ های شیار عمیق تک ردیفی با شکاف های پرکننده حمل بار شعاعی بالاتری دارند؛ ولی ظرفیت حمل بار محوری آن ها محدود است.

بلبرینگ شیار عمیق تک ردیفه با شکاف های پر کننده

4) بلبرینگ شیار عمیق SKF دو ردیفه: بلبرینگ شیار عمیق دو ردیفه در مواقعی مورد استفاده قرار می گیرند که بلبرینگ تک ردیفه ظرفیت تحمل بار را ندارد. این بلبرینگ SKF نسبت به سری تک ردیفه، قطر داخلی و خارجی برابر با ضخامت بیشتر دارد. ظرفیت تحمل بار این بلبرینگ ها قابل توجه است.

بلبرینگ های شیار عمیق دو ردیفه

آب بند بلبرینگ شیار عمیق SKF
با توجه به محیط و عملکرد بلبرینگ شیار عمیق SKF، ممکن است این بلبرینگ ها به صورت آب بندی شده یا باز (بدون آب بند) استفاده شوند. آب بند بلبرینگ شیار عمیق SKF در دو طرح فلزی و پلاستیکی تولید می شود. تصاویر و ویژگی آب بند ها در جدول زیر نشان داده شده است.

آب بند ویژگی ها تصویر
آب بند فلزی (Z, ZZ) جلوگیری از ورود گردوغبار
جلوگیری از خارج شده روان کننده بلبرینگ شیار عمیق اس کا اف
آب بند پلاستیکی ( RS, 2RS) جلوگیری از ورود گرد و غبار
جلوگیری از خارج شده روان کننده
مناسب برای محیط های مرطوب بلبرینگ شیارعمیق Skf
قفسه بلبرینگ شیار عمیق SKF
با توجه به طراحی، اندازه، نوع و کاربرد بلبرینگ شیار عمیق SKF، قفسه ها متفاوت هستند. قفسه بلبرینگ شیار عمیق SKF به صورت فولادی، پلی آمید (فیبری) و برنجی تولید می شوند. نوع قفسه بلبرینگ شیار عمیق SKF در پسوند بلبرینگ ها مشخص است و در صورتی که بلبرینگ پسوند نداشته باشد به این معنا است که قفسه بلبرینگ فولادی است. نوع دو ردیفه بلبرینگ شیار عمیق SKF تنها به قفسه فیبری تولید می شود.

قفسه کد فنی (پسوند) تصویر
قفسه فولادی بدون پسوند قفسه بلبرینگ شیار عمیق
قفسه پلی آمید TN9
TNH
TN9/VG1561 قفسه پلی آمید
قفسه برنجی M
MA
MB قفسه برنجی
روان کننده بلبرینگ شیار عمیق SKF
بلبرینگ SKF سری تک ردیفه شیار عمیق، در صورت آب بندی شده، از سمت کارخانه روانکاری شده اند ولی در صورتی آب بند نداشته باشد نیاز است تا بلبرینگ را با روان کننده مناسب روانکاری کنید. روان کننده هایی که در بلبرینگ های شیار عمیق SKF استفاده می شوند، در جدول زیر آورده شده است.

نوع بلبرینگ شیار عمیق روان کننده (بر اساس اندازه)
D ≤ 10mm 30 < D ≤ 62 mm D > 62 mm
d < 10mm D ≥ 10mm
8،9 LHT23 LT MT47 MT33
0،1،2،3 MT47 MT47 MT47 MT33
بلبرینگ تماس زاویه ای SKF
این بلبرینگ SKF، دارای رینگ های داخلی و خارجی هستند که نسبت به یکدیگر در جهت محور بلبرینگ جا به جا می شوند. این بلبرینگ ها می توانند بارهای شعاعی و محوری را به صورت همزمان تحمل کنند. کد فنی بلبرینگ تماس زاویه ای SKF با عدد 7 شروع می شود و هر چه زاویه تماس در این بلبرینگ SKF افزایش یابد، ظرفیت تحمل بار محوری بالا می رود و با کم شدن زاویه تماس، ظرفیت تحمل بار شعاعی افزایش پیدا می کند. محدود سرعت بلبرینگ تماس زاویه ای SKF متوسط است. در جدول زیر انواع بلبرینگ های تماس زاویه ای SKF به همراه تصویر آن ها آورده شده است و برای کسب اطلاعات کامل راجع به این محصول SKF به صفحه بلبرینگ تماس زاویه ای SKF مراجعه کنید.

نوع بلبرینگ تماس زاویه مزایا تصویر
بلبرینگ تماس زاویه ای تک ردیفه ظرفیت حمل بار بالا
تحمل بارهای محوری و شعاعی همزمان
نصب آسان
تحمل ناهماهنگی شفت بلبرینگ تماس زاویه ای تک ردیفه
بلبرینگ تماس زاویه ای دو ردیفه فضای کمتری نسبت به نصب جفت بلبرینگ تک ردیفه
تحمل بارهای شعاعی و محوری در هر دو جهت
تحمل ناهماهنگی شفت بلبرینگ تماس زاویه ای دو ردیفه
بلبرینگ تماس زاویه ای چهار نقطه تماسی تحمل بارهای محوری در هر دو جهت
اشغال فضای کمتر
ظرفیت حمل بالا
تغییر شکل محدود رینگ داخلی در هنگام قرار گرفتن در معرض نیروهای بالا بلبرینگ تماس زاویه ای چهار نقطه تماسی
بلبرینگ خود تنظیم SKF
بلبرینگ خود تنظیم SKF، این سری از بلبرینگ های دو ردیفه هستند و به دلیل داشتن عناصر غلتان بیشتر، ظرفیت حمل بار بالایی دارند. بلبرینگ خود تنظیم SKF می تواند بار شعاعی بسیار سنگین و بار محوری سبک را از هر دو جهت تحمل کند. بلبرینگ خود تنظیم SKF در سرعت های بالا به خوبی کار میکند و به صورت آب بندی شده یا باز تولید می شوند. بلبرینگ خود تنظیم SKF به صورت کنیک (رینگ داخلی مخروطی) نیز تولید می شوند که این بلبرینگ ها با یک بوش مورد استفاده قرار می گیرند. برای دریافت اطلاعات بیشتر راجع این محصول به صفحه بلبرینگ خود تنظیم SKF مراجعه کنید. همچنین مشخصات بلبرینگ خود تنظیم SKF به صورت خلاصه در جدول زیر بیان شده است:

نوع بلبرینگ خود تنظیم SKF مزایا کاربرد تصویر
بلبرینگ خود تنظیم SKF می توانند انواع ناهماهنگی ها را در خود جای دهند.
سرعت بالا
نگهداری کم
اصطکاک کم
صدای پایین هواکش صنعتی
کشاورزی
جا به جایی مواد بلبرینگ خود تنظیم skf
بلبرینگ کف گرد SKF
این بلبرینگ ها به صورت تک جهته و دو جهته تولید می شوند. طراحی بلبرینگ کف گرد SKF به صورتی است که نباید تحت هیچگونه بارهای شعاعی قرار بگیرند. بلبرینگ کف گرد SKF که برای تحمل بارهای شعاعی طراحی شده اند دارای مزایای بی نظیری مانند نصب آسان، قابلیت تفکیک و تعویض است. برای کسب اطلاعات بیشتر راجع به این بلبرینگ ها می توانید به صفحه بلبرینگ کف گرد SKF مراجعه کنید.

نوع بلبرینگ کف گرد SKF مشخصات تصویر
بلبرینگ کف گرد تک جهته شامل یک واشر شفت، یک واشر محفظه و مجموعه عناصر غلتان
می تواند بارهای محوری را فقط در یک جهت در خود جای دهد. بلبرینگ کف گرد تک جهته
بلبرینگ کف گرد دو‌جهته شامل یک واشر شفت، دو واشر محفظه و دو مجموعه عناصر غلتان
می تواند بارهای محوری را در هر دو جهت در خود جای دهد. بلبرینگ کف گرد دو جهته
قیمت بلبرینگ SKF
بلبرینگ SKF بهترین کیفیت را میان سایر برند ها دارد. قیمت این بلبرینگ ها با توجه به نوع، طراحی و اندازه آن متفاوت است. یکی از عوامل تاثیر گذار بر قیمت بلبرینگ SKF، ابعاد بلبرینگ است. هرچه ابعاد یک بلبرینگ بزرگتر باشد قیمت آن نیز افزایش پیدا می کند. یکی دیگر از عوامل تاثیر گذار مهم بر قیمت بلبرینگ SKF، طراحی آن است. با توجه به نوع بلبرینگ SKF ممکن است این بلبرینگ با طراحی خاصی مانند نوع آب بندی یا قفسه متفاوت تولید شوند که با توجه به طراحی آن قیمت متفاوت خواهد بود.
در ادامه لیست مهم ترین عوامل ثابت تاثیر گذار بر قیمت بلبرینگ SKF آورده شده است.

ابعاد فیزیکی
نوع و مشخصات فنی
متریال و جنس بلبرینگ
خرید بلبرینگ SKF
یکی از دغدغه های اصلی مشتریان بلبرینگ SKF، خرید آن است. متاسفانه در بازار ایران بلبرینگ های تقلبی SKF به شدت افزایش پیدا کرده و با قیمت های متفاوتی نیز عرضه می شوند. هنگام خرید بلبرینگ SKF حتما مدنظر داشته باشید از کدام فروشگاه خرید را انجام میدهید. بلبرینگ های تقلبی SKF به راحتی قابل تشخیص نیست و نیاز به تجربه و اطلاعات فنی زیادی است. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد روش های تشخیص بلبرینگ تقلبی، مقاله تشخیص بلبرینگ اصلی از تقلبی را مطالعه کنید. شرکت کالا صنعتی به عنوان بزرگترین تامین کننده انواع قطعات صنعتی به صورت اینترنتی، انواع بلبرینگ و رولبرینگ های SKF را با ضمانت اصالت کالا به مشتریان خود ارائه می دهد. در ادامه به معرفی پارامترهای مهم در هنگام خرید میپردازیم.

بار وارد شده بر بلبرینگ: به صورت کلی بارهای روی بلبرینگ میتواند محوری یا شعاعی باشد؛ که بار محوری موازی با محور چرخش است و بار شعاعی عمود بر محور چرخش وارد میشود.
نوع بلبرینگ SKF: بلبرینگ ها در انواع متنوعی طراحی و تولید میشوند و هر نوع کاربرد و ویژگی های منحصر به فردی دارد. یکی از پرکاربرد ترین نوع بلبرینگ، بلبرینگ های شیار عمیق هستند که قادر به تحمل بارهای ترکیبی یعنی نیمه سنگین شعاعی و محوری هستند.
سرعت گردش و دوران: تولید و طراحی قفسه در بلبرینگ های غلتکی استوانه ای و سوزنی آنها قادر میکند که با سرعت بیشتری نسبت به باقی بلبرینگ ها گردش کنند.
سیستم آب‌بندی در بلبرینگ SKF: جهت اطمینان از عملکرد صحیح بلبرینگ بایستی سیستم آب بندی مناسب انتخاب شود. این سیستم آب‌بندی مانع ورود ناخالصی‌ها مانند گرد و غبار و آب میشود.
قطر داخلی و خارجی بلبرینگ: در شافت هایی که قطر نازکی دارند بایستی از بلبرینگ هایی که قطر کمی دارند استفاده کرد. متداول ترین بلبرینگ های کم قطر شیار عمیق و سوزنی هستند. همچنین برای شافت ها نسبتا قطور رولبرینگ‌های بشکه‌ای، مخروطی و استوانه‌ای استفاده میشوند.
شرایط محیطی: اکثر محیط های کاری دارای آلودگی مانند گرد و غبار هستند. بنابراین باید بلبرینگی را انتخاب کنید که در برابر ضربات و تنش‌های مکانیکی و آلودگی ها مقاوم باشد. بلبرینگ های برند SKF از مقاوم ترین و با کیفیت ترین بلبرینگ‌های موجود در بازار هستند و انتخابی ایده آل محسوب میشوند.
کاتالوگ محصولات SKF
شرکت SKF برای تمامی محصولات خود کاتالوگ طراحی کرده است. در کاتالوگ محصولات SKF هر آنچه در مورد بیرینگ گفته شده است، مربوط به medium load است. پایین تر و بالاتر از این محدوده عمر بیرینگ کاهش پیدا می کند. برای تجهیزاتی با فناوری پیشرفته و سرعت بالا و تجهیزاتی که نیازمند قابلیت اطمینان بالا (رکتور پتروشیمی) هستند، الزاماً باید از گریدهای سطح یک کیفی خریداری کرد. برای آشنایی بیشتر با محصولات و دسترسی دقیق به ابعاد و مشخصات فنی کاتالوگ بلبرینگ SKF را دانلود کنید. همچنین سایت کالا صنعتی تمامی کاتالوگ های محصولات SKF را در سایت قرار داده است. می توانید با مراجعه به محصول دلخواه خود، کاتالوگ آن را مشاهده کنید.

شرکت SKF سالیان سال است که به عنوان برترین شرکت تولید کننده بلبرینگ فعالیت می کند. متأسفانه در بازار امروزی ایران، بلبرینگ های فیک و غیر اصلی SKF بسیار زیاد شده است. تشخیص دادن اصل از فیک بلبرینگ SKF کار بسیار سختی است و نیاز به داشتن مهارت و تجربه بالا می باشد. شرکت کالا صنعتی به عنوان بزرگترین تأمین کننده انواع قطعات صنعتی به صورت اینترنتی در ایران، تمامی بلبرینگ های SKF خود را با ضمانت اصالت کالا به مشتریان ارائه می دهد. شما می توانید برای خرید انواع بلبرینگ های SKF با کارشناسان فروش ما در تماس باشید.

شرکت SKF
شرکت SKF یکی از نشان های تجاری معروف در زمینه تولید بلبرینگ و رولبرینگ صنعتی در جهان است. SKF از سال 1907 یک شرکت پیشرو در زمینه فناوری های نوین بوده است. تفاوت بنیادین محصولات شرکت SKF با سایر برندها، این است که SKF همواره و به طور مداوم به دنبال توسعه فناوری های جدید است. این موضوع سبب شده است که شرکت SKF مشتریان دائمی خود را حفظ نموده و بیشتر کند. ایران یکی از بازارهای هدف برای این برند با کیفیت به حساب می آید. ساخت بلبرینگ SKF ترکیبی از 40 سال تجربه به همراه استفاده از سیستم ها و فن آوری های نوین است.


منبع:https://www.kalasanati.com/%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D8%AC%D9%88/326/%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7%DB%8C-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%D9%84%D9%88%D8%A7%D8%B2%D9%85-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C-%D9%85%D8%B1%D8%AA%D8%A8%D8%B7/%D8%A8%D9%84%D8%A8%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF/%D8%A8%D9%84%D8%A8%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF-%D8%B4%DB%8C%D8%A7%D8%B1-%D8%B9%D9%85%DB%8C%D9%82/%D8%A8%D9%84%D8%A8%D8%B1%DB%8C%D9%86%DA%AF-skf

معرفی مونو پمپ، اجزا، انواع و کاربرد

۷ بازديد
پمپ های مختلف توانایی انتقال سیالات با ویژگی های به خصوصی را دارند. برخی از پمپ ها قابلیت پمپاژ سیالات رقیق و برخی برای سیالات غلیظ تر مناسب هستند. همچنین نوع سیال از لحاظ مشخصات فیزیکی مثل اسیدی، بازی، خورنده و سمی بودن و همچنین خنثی بودن سیال مشابه آب نیز جز ویژگی هایی است که در انتخاب پمپ تاثیرگذار است. سیالات و مواد غلیظ زیادی چه در طبیعت و چه بصورت ساختگی وجود دارند. بسیاری از مواد غذایی مثل رب، سس، انواع روغن، مواد شوینده، مواد دارویی، مواد پتروشیمی، قیر و ... از جمله سیالاتی هستند که دارای غلظت و ویسکوزیته بالایی بوده و برای انتقال آنها باید از پمپ مناسب برای چنین خصوصیاتی استفاده کرد. مونو پمپ از دسته پمپ روتاری به دلیل ساختاری که دارد، توانایی پمپاژ سیالات غلیظ را داراست. در این مقاله کالاصنعتی به معرفی کامل مونو پمپ، اجزا، انواع و کاربرد آن پرداخته خواهد شد. برای خرید مونو پمپ یا پمپ تخلیه بشکه و سفارش مونوپمپی با جنس های مختلف پوسته آن شامل استیل 304 و استیل 316 می توانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.

معرفی مونوپمپ

مونو پمپ چیست؟
مونو پمپ یکی از انواع پمپ رایج برای انتقال سیالات با غلظت بالا است و با نام های پمپ ماردونی و پمپ تک اسکرو نیز شناخته می شود. مونو پمپ در دسته پمپ جابجایی مثبت و روتاری قرار دارد. در این پمپ از یک میله مارپیچ که بصورت نامیزان درون استاتور دوران می کند، جهت به جریان انداختن سیال استفاده می شود. مونوپمپ تنها نوع پمپ روتاری است که جهت جریان سیال در آن بصورت محوری است و در سایر روتاری ها بصورت دایره ای است. برای آگاهی از آخرین قیمت پمپ و دریافت کاتالوگ با کارشناسان فروش در تماس باشید.

علکرد مونو پمپ

اجزا مونو پمپ
دهانه خروجی مونو پمپ
روتور
استاتور
محفظه مکش
شفت محرک
الکتروموتور
پایه نگهدارنده
میله کوپلینگ
اتصال یونیورسال
آب بند
اجزای مونو پمپ

اجزای اصلی تشکیل دهنده در مونو پمپ یا تک اسکرو در شکل فوق همراه با شماره گذاری نمایش داده شده است. مجموعه یکپارچه تمام اجزای مونوپمپ و انجام وظیفه تک تک آنها منجر به عملکرد صحیح مونو پمپ می شود. مهم ترین قطعه مونو پمپ، روتور آن است و در واقع قطعه ای چرخان و مارپیچی بوده که توسط میله کوپلینگ به شفت الکتروموتور متصل می شود. گام دنده ها یا مارپیچ های روتور می تواند بسته به کاربرد متفاوت باشد. همچنین جنس روتور نیز بسته به نوع سیالی که قرار است منتقل شود می تواند از استیل های مختلف و مواد پلیمری پوشش داده شود.

عملکرد مونو پمپ
همانطور که گفته شد، مونو پمپ از نوع روتاری بوده و از روتور مارپیچی برای به جریان انداختن سیال استفاده می کند. در مونوپمپ از نیروی موتور برای چرخش روتور استفاده می شود، به این صورت که روتور و شفت موتور به وسیله مجموعه اتصالات یونیورسال و میله کوپلینگ با یکدیگر کوپل شده و چرخش شفت منجر به چرخش روتور مارپیچ می شود. روتور داخل استاتور قرار گرفته است و بین مارپیچ های آن و دیواره استاتور فضای خالی وجود دارد که سیال بین آن قرار می گیرد.

زمانی که سیال از قسمت ورودی مونوپمپ وارد محفظه مکش می شود، با چرخش میله مارپیچ مکشی اتفاق افتاده و سیال وارد فضای بین روتور و استاتور می شود و با چرخش مداوم مارپیچ نیروی فشاری به سیال اعمال شده و سیال را بصورت محوری در راستای میله به جریان می اندازد. و در نهایت سیال از دهانه خروجی پمپ به مقصد هدایت می شود. در ویدئوی زیر می توانید نحوه عملکرد یک مونوپمپ را مشاهده کنید.


انواع مونو پمپ
مونو پمپ لوله ای
مونو پمپ قیفی
مونو پمپ عمودی
مونو پمپ فوم بتن
مونو پمپ دوزینگ یا اندازه گیر
مونو پمپ لوله ای: این نوع مونوپمپ از پراستفاده ترین انواع آن است که به دلیل شکل لوله ای بودن ورودی آن به این نام شناخته می شود. مونوپمپ لوله ای برای انتقالا سیالات و مواد با ویسکوزیته بالا مثل رب، لبنیات، عسل، روغن های گیاهی و ... و همچنین سیالات حاوی ذرات جامد کاربردی است. یکی از مشخصات این نوع مونو پمپ مکش کم آن است و بنابراین لازم است تا سیال بالاتر از ورودی پمپ وارد محفظه شود تا عملیات پمپاژ سیال به خوبی انجام شود.

مونوپمپ لوله ای

مونو پمپ قیفی: این نوع مونو پمپ مشابه نوع لوله ای است با این تفاوت که قسمت ورودی آن شبیه قیف بوده و بنابراین برای سیالاتی که حاوی ذرات جامد بیشتر و بزرگتری هستند می تواند مناسب تر باشد. همچنین برای جابجایی موادی که شکل خمیری دارند مخصوصا در صنایع غذایی مثل انتقال میوه ها مثل گوجه فرنگی و سیب و .. و مواد شیمیایی خمیری مثل خمیر کاغذ و گلوتن کاربردی است.

مونوپمپ قیفی

مونو پمپ عمودی: با نام مونو پمپ بشکه کش یا تخلیه بشکه نیز شناخته می شود و همانطور که مشخص است عملکرد آن بصورت عمودی است. قسمت لوله ای و عمودی پمپ داخل بشکه قرار می گیرد و سیال پمپاژ شونده از لوله خروجی که بصورت بیرون زدگی در بالای پمپ مشخص شده، خارج می شود. پمپ عمودی توانایی پمپاژ طیف وسیعی از ویسکوزیته سیالات را دارد. برای خرید پمپ تخلیه بشکه بهلول بصورت سفارشی می توانید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمائید.

مونوپمپ عمودی

مونو پمپ فوم بتن: این نوع مونو پمپ مشابه لوله ای است. فوم بتن تشکیل شده از سیمان، ماسه و فوم و آب نسبت به بتن معمولی سبک تر بوده و ویژگی های مقاوم بودن و عایق صوتی و حرارتی را نیز داراست. به دلیل مزیت هایی که این نوع بتن دارد، استفاده زیادی در صنعت ساختمان سازی داشته و بنابراین برای انتقال آن نیاز به مونوپمپ از نوع فوم بتن است.

مونوپمپ فوم بتن

مونو پمپ دوزینگ: مانند سایر دوزینگ پمپ ها این نوع پمپ نیز برای انتقال سیال با دوز مشخص استفاده می شود. مونوپمپ دوزینگ دارای ابعاد کوچک تری است و قابلیت انتقال مقدار مشخصی از سیالات با ویسکوزیته های مختلف و دارای ذرات جامد را با تغییر دور محرک ورودی و تنظیم دبی خروجی داراست. برای خرید مونو پمپ تزریق راشا پمپ از جنس های استیل 304 و 316 با کالاصنعتی تماس بگیرید.

مونوپمپ تزریق

کاربرد مونو پمپ
مونو پمپ برای جابجایی سیالات با ویسکوزیته زیاد کاربرد دارد و همانند پمپ دنده ای به آن پمپ غلیظ کش نیز می گویند. در ادامه کاربردهای متنوع مونو پمپ در بخش ها و صنایع مختلف ذکر خواهد شد:

صنایع غذایی: انواع لبنیات، خامه، عسل، شکلات مایع، سس، رب، روغن، کنسانتره، مربا، خمیر بیسکوئیت
صنایع نفت، گاز و پتروشیمی: جابجایی انواع فرآورده های نفتی غلیظ، انتقال گل حفاری، رزین و مواد پلیمری، لجن های کف مخازن
صنایع کاغذسازی و چوب: انتقال مواد شیمیایی مورد استفاده در این صنایع مثل کلسیم کربنات، چسب، رزین، رنگ و خمیر کاغذ
صنایع آرایشی و بهداشتی: برای پمپاژ و انتقال محصولات مختلف آرایشی و بهداشتی مثل پماد، کرم، خمیر دندان، شامپو، مایع دستشویی، مایع ظرفشویی و مواد شوینده
صنایع آب و فاضلاب: انتقال پساب ها و لجن های صنعتی
صنایع داروسازی: انتقال مواد و سیالات غلیظ دارویی با دوز مشخص
و در بسیاری از صنایع دیگر مثل دریایی، کاشی و سرامیک، معدنی، لاستیک سازی، نساجی، نیروگاهی و ...
مزایا مونوپمپ
مونو پمپ به دلیل مشخصات و ویژگی های ساختاری که دارد نسبت به سایر پمپ ها دارای مزایایی است:

پمپاژ و انتقال محدوده وسیعی از سیالات با ویسکوزیته ها مختلف مخصوصا سیالات غلیظ
قابلیت جابجایی سیالات حاوی ذرات جامد از ریز تا درشت
توانایی یکی از انواع آن (مونوپمپ دوزینگ) جهت پمپاژ سیالات و مواد با دوز معین
قابلیت کارکرد مداوم
سر و صدای اندک
تعمیر و نگهداری راحت
مقدار NPSH پایین
جمع بندی

یکی از انواع پمپ پر کاربرد در صنایع مختلف که برای انتقال سیالات ویسکوز و با غلظت بالا مناسب است، مونو پمپ یا پمپ تک اسکرو است. مونوپمپ مانند پمپ دنده ای از ساختار و اجزایی بهره می برد که توانایی سیالات با غلظت بالا و حاوی ذرات جامد را داراست. عملکرد مونوپمپ ساده بوده و از یک میله مارپیچ برای به حرکت درآوردن سیال از ورودی به خروجی استفاده می کند. همانطور که در این مقاله به آن پرداخته شد، مونو پمپ کاربرد گسترده ای در صنایع مختلف برای انتقال مواد گوناگونی دارد، از صنایع غذایی و دارویی گرفته تا صنایع پتروشیمی از این پمپ استفاده می شود. در این مقاله کالاصنعتی به معرفی مونو پمپ، اجزا، نحوه کارکرد، انواع و کاربردهای آن پرداخته شد. نکته ای که باید گفت این است که عموما مونو پمپ بصورت سفارشی و با توجه به مشخصاتی که مشتری نیاز دارد، طراحی و ساخته می شود. برای خرید مونو پمپ بصورت سفارشی می توانید با کارشناسان ما تماس گرفته و ضمن توضیح کامل درباره مونو پمپ مورد نیاز خود، مشاوره لازم در این زمینه را نیز از آنها بگیرید.
منبع:https://www.kalasanati.com/%D8%A7%D8%AE%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D9%88-%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA/%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D9%BE%D9%85%D9%BE/1649/%DA%A9%D8%A7%D8%B1%D8%A8%D8%B1%D8%AF-%D9%87%D8%A7-%DB%8C-%D9%85%D9%88%D9%86%D9%88-%D9%BE%D9%85%D9%BE

خرید گیربکس بالابر

۱۶ بازديد
بالابرها معمولاً برای بالابردن اجسام و مصالح با وزن مشخص و تا ارتفاع معینی به کار می‌روند. گیربکس بالابر، یکی از مهم‌ترین اجزای تشکیل‌دهنده بالابرهای ساختمانی و صنعتی است که وظیفه انتقال قدرت الکتروموتور به قرقره و تأمین گشتاور موردنیاز برای جابه‌جایی بار را بر عهده دارد. باتوجه‌به عدم برگشت‌پذیری گیربکس‌ حلزونی در نسبت تبدیل بالاتر از 1:46، از این گیربکس‌ها برای بالابرها نیز استفاده می‌شود. گیربکس‌های حلزونی VF که شفت ورودی از نوع سالید (نری - توپر) دارند، رایج‌ترین نوع گیربکس بالابر هستند؛ اما چنانچه موتور بالابر فلنج دار باشد می‌توان از گیربکس‌های MVF نیز برای این کاربرد استفاده نمود. در ادامه به بررسی انواع بالابرهای ساختمانی و گیربکس مناسب آن‌ها می‌پردازیم.

گیربکس بالابر

انواع گیربکس بالابر
بالابرهای ساختمانی بر اساس میزان بار به 7 دسته تقسیم می‌شوند:

بالابر ساختمانی 150 کیلوگرمی
بالابر ساختمانی 350 کیلوگرمی
بالابر ساختمانی 700 کیلوگرمی
بالابر ساختمانی 1200 کیلوگرمی
بالابر ساختمانی 1800 کیلوگرمی
بالابر ساختمانی 2500 کیلوگرمی یا 2.5 تنی
بالابر ساختمانی 5000 کیلوگرمی یا 5 تنی
باتوجه‌به وزن بار، باید از گیربکس بالابر مناسب استفاده شود؛ در جدول زیر مشخصات انواع گیربکس بالابر ساختمانی، توان الکتروموتور متناسب با آنها و سایز پولی‌های موردنیاز جهت اتصال این دو دستگاه را مشاهده می‌نمایید.

انتخاب موتور و گیربکس بالابر

همان‌طور که قبلاً اشاره شد، از گیربکس‌های حلزونی تیپ VF برای بالابرها استفاده می‌شود. این نوع گیربکس‌ صنعتی در نسبت‌های بیشتر از 1:46 خاصیت عدم برگشت‌پذیری دارند؛ بنابراین اگر در هنگام توقف موتور شفت خروجی گیربکس تحت بار باشد، امکان چرخش نداشته و بار در موقعیت خود ثابت می‌ماند. البته در استفاده طولانی‌مدت از دستگاه و باتوجه‌به کیفیت گیربکس، لقی دندانه‌های چرخ‌دنده افزایش‌یافته و بر خودقفل‌شوندگی گیربکس اثر می‌گذارد. در نظر داشته‌باشید که سایر گیربکس‌های صنعتی مانند گیربکس هلیکال را نیز می‌توان در بالابرها استفاده‌نمود؛ اما به‌دلیل قیمت بالا و نیاز به تجهیزات جانبی مانند ترمز مغناطیسی یا مکانیکی خاص، استفاده از آن‌ها در بالابرهای ساختمانی و مغازه‌ها توجیه اقتصادی ندارد. برای بالابرهای 150 تا 1000 کیلوگرمی، می‌توان موتورهای تک‌فاز یا سه‌فاز با دور خروجی 1500 RPM را به کار گرفت؛ اما در بالابرهای 1200 کیلوگرمی و بیشتر، حتماً باید از موتور سه‌فاز با دور خروجی 1500 دور بر دقیقه (یا کمتر) استفاده شود.

گیربکس بالابر مغازه
بالابر مغازه یا فروشگاهی

بالابر مغازه یا بالابر فروشگاهی، یکی از قسمت‌های مهم در طراحی فروشگاه‌ها و مراکز تجاری هستند که برای حمل بار بین طبقات آن مکان استفاده می‌شود. اجزای بالابر مغازه مشابه بالابر ساختمانی است؛ این بالابرها از موتور، گیربکس، شاسی، سیم‌بکسل، قرقره و میکروسوئیچ تشکیل شده‌اند. طرز کار این بالابرها به شرح زیر است:

پس از فشردن کلید توسط افراد، موتور بالابر شروع به کار می‌کند.
گیربکس بالابر مغازه، وظیفه کاهش سرعت نسبتاً زیاد موتور تا حد مطلوب و افزایش گشتاور موردنیاز جهت جابه‌جایی بار را بر عهده دارد. پیشنهاد می‌شود که موتور گیربکس بالابر مغازه به‌وسیله تسمه و پولی به یکدیگر متصل شوند؛ اما امکان اتصال مستقیم این دو تجهیز به‌وسیله فلنج نیز وجود دارد.
شفت خروجی گیربکس قرقره را می‌چرخاند و سیم‌بکسل جمع یا آزاد می‌گردد.
کف شاسی بالابر شروع به حرکت کرده و پس از رسیدن به طبقه موردنظر، با میکروسوئیچ برخورد می‌کند.
پس از برخورد شاسی با میکروسوئیچ، برق الکتروموتور قطع شده و بالابر در طبقه موردنظر متوقف می‌شود.
انتخاب گیربکس مناسب برای بالابر مغازه، در راندمان کلی دستگاه تأثیرگذار بوده و نقش مهمی در ضریب امنیت بالابر دارد. برای بررسی مشخصات موتور گیربکس بالابر، به جدولی که در بخش قبل ارائه‌شد، مراجعه نمایید. همچنین برای دریافت قیمت موتور و گیربکس بالابر مغازه و خرید آن‌ها با کارشناسان کالا صنعتی در تماس باشید.

خرید گیربکس بالابر
هنگام خرید گیربکس بالابر باید عوامل مختلفی را در نظر بگیرید؛ از جمله مهم‌ترین عوامل در انتخاب موتور گیربکس بالابر عبارت‌اند از:

وزن بار: مهم‌ترین عامل در انتخاب و خرید گیربکس بالابر، وزن بار است که باتوجه‌به آن سایر تجهیزات بالابر انتخاب می‌شوند.
ارتفاع جابه‌جایی: معمولاً ارتفاع جابه‌جایی بار توسط بالابرهای ساختمانی را بین 1 تا 5 طبقه در نظر می‌گیرند.
توان و سرعت موتور: پس از بررسی وزن بار و ارتفاع جابه‌جایی، الکتروموتور با توان مناسب که پاسخگوی این نیازها باشد را انتخاب می‌کنیم. در بالابرها، هرچه سرعت موتور کم‌تر باشد، ایمنی بالاتر است؛ زیرا در موتورهای دور بالا (3000 دور بر دقیقه) احتمال حرکات ناگهانی بیشتر است. همچنین گیربکس بالابر باید باتوجه‌به توان موتور انتخاب شود.
نسبت تبدیل گیربکس: باتوجه‌به سرعت موتور باید نسبت تبدیل گیربکس بالابر که حداقل 1:46 است را انتخاب نماییم.
نحوه اتصال موتور گیربکس بالابر: موتور گیربکس بالابر را می‌توان به‌صورت مستقیم (فلنج) یا با استفاده از تسمه و پولی به هم متصل نمود. استفاده از تسمه و پولی ضرب استارت اولیه موتور را کاهش داده و در صورت قفل‌کردن گیربکس، از آسیب‌دیدگی موتور جلوگیری می‌کند؛ به همین علت، روش رایج‌تری نسبت به کوپل مستقیم موتور گیربکس بالابر مغازه یا ساختمان است.
شرایط جوی: شرایط جوی مانند رطوبت، گردوغبار و … نیز از عوامل مؤثر در خرید گیربکس بالابر هستند؛ باتوجه‌به این شرایط باید ملاحظات ایمنی مناسبی برای موتور، گیربکس و سایر تجهیزات بالابر اتخاذ نمایید.
قیمت گیربکس بالابر
از جمله عوامل مؤثر بر قیمت گیربکس بالابر می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

برند سازنده: گیربکس‌های تولیدکنندگان معتبر ایرانی و جهانی به‌واسطه کیفیت بالا، طراحی به‌روز و بهینه و همچنین خدمات پس از فروش کامل‌تر، قیمت بیشتری نسبت به برندهای ناشناخته دارند.
ظرفیت بار گیربکس: هرچه سایز گیربکس بزرگ‌تر شود، ظرفیت بار آن نیز افزایش‌یافته و مناسب استفاده در کاربردهای سنگین‌تر است؛ بنابراین قیمت گیربکس‌های بالابر با سایزهای بزرگ‌تر نیز بیشتر خواهد بود.
وب‌سایت کالا صنعتی به‌عنوان نماینده رسمی و عاملیت فروش بسیاری از تولیدکنندگان ایرانی و خارجی گیربکس، آماده ثبت سفارش و ارسال گیربکس بالابر در کمترین زمان ممکن و با مناسب‌ترین قیمت به سراسر ایران است. برای دریافت لیست قیمت گیربکس بالابر از طریق شماره‌تلفن 02191304300 با کارشناسان فروش ما در ارتباط باشید. عوامل گفته شده صرفاً بر قیمت گیربکس بالابر اثرگذار است؛ قیمت کلی بالابرهای ساختمانی به عوامل دیگری مانند نوع و جنس پولی‌ها، متراژ و نوع سیم‌بکسل، جنس شاسی و نوع موتور نیز بستگی دارد.

برندهای گیربکس بالابر
باتوجه‌به پیشرفت‌های تولیدکنندگان گیربکس ایرانی، افزایش کیفیت محصولات این شرکت‌ها و قیمت کمتر آن‌ها نسبت‌به برندهای جهانی مانند گیربکس SEW، استفاده از گیربکس‌های ایرانی در بالابرهای ساختمانی و مغازه‌ها بسیار رایج‌تر از گیربکس‌های اروپایی یا چینی است. بهترین برندهای گیربکس بالابر ساختمانی موجود در بازار ایران عبارت‌اند از:

گیربکس سهند
گیربکس شاکرین
گیربکس بهکار
برندهای گیربکس بالابر

مزایا و معایب گیربکس بالابر ایرانی و خارجی
یکی از معایب گیربکس‌های خارجی، عدم دسترسی به قطعات یدکی است؛ به همین علت در صورت خرابی گیربکس، معمولاً باید آن را تعویض نمایید؛ اما تولیدکنندگان ایرانی خدمات پس از فروش مناسبی مانند گارانتی و دسترسی به لوازم‌یدکی را برای همه محصولات خود ارائه می‌دهند. برای استفاده از این خدمات، باید گیربکس‌های بالابر را از نمایندگی‌های رسمی فروش شرکت‌های گفته شده خریداری نمایید.
منبع:https://www.kalasanati.com/%D8%AC%D8%B3%D8%AA%D8%AC%D9%88/902/%DA%A9%D8%A7%D9%84%D8%A7%DB%8C-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%DA%AF%DB%8C%D8%B1%D8%A8%DA%A9%D8%B3-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%D8%A7%D9%86%D9%88%D8%A7%D8%B9-%DA%AF%DB%8C%D8%B1%D8%A8%DA%A9%D8%B3-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%DA%AF%DB%8C%D8%B1%D8%A8%DA%A9%D8%B3-%D8%AE%D8%A7%D8%B5-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C/%DA%AF%DB%8C%D8%B1%D8%A8%DA%A9%D8%B3-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%A8%D8%B1

با آشنایی با انواع الکتروموتور دور بالا (3000 دور)

۱۰ بازديد
امروزه به سختی می توان صنعتی را یافت که به طور مستقیم یا غیرمستقیم با الکتروموتورها در ارتباط نباشد؛ الکتروموتور یا دینام صنعتی، وسیله ای برای تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی مکانیکی است و در طیف گسترده ای از کاربردهای صنعتی استفاده می شود. از کوچکترین کاربردها مانند موتور کولر گرفته تا صنایع بزرگی مانند کشتی سازی، همگی وابسته به انواع الکتروموتور هستند.

الکتروموتور دور بالا (3000 دور) یکی از انواع دینام صنعتی است که به دلیل سرعت خروجی بالا طرفداران زیادی در صنایع مختلف پیدا کرده است. از این موتورها در کاربردهای مختلفی مانند ماشین آلات صنعتی، اره برقی های صنعتی، ماشین پرس و چاپ، کمپرسورها، تسمه نقاله، بالابر، آسانسور و ... استفاده می شود. اگر علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد انواع موتورها هستید، پیشنهاد می کنیم مقاله معرفی انواع الکتروموتورها را مطالعه فرمایید.

الکتروموتور زیمنس

الکتروموتور 2 پل
اگر به دنبال خرید یک الکتروموتور باشید احتمالاً با عناوینی مانند 2 پل، 4 پل، 6 پل و 8 پل مواجه شده اید. پل یا قطب نمایانگر سرعت و دور موتور است. در واقع تعداد دور الکتروموتور با فرکانس رابطه ای مستقیم و با تعداد پل ها، رابطه معکوس دارد؛ بنابراین هر چه تعداد پل ها کمتر باشد، سرعت و دور خروجی موتور بیشتر است. به عنوان مثال الکتروموتور 2 پل با سرعت نامی 3000 دور در دقیقه عرضه می شود و موتور 8 پل با سرعت نامی 750 دور در دقیقه. برای آشنایی بیشتر با قطعات داخلی الکتروموتورها و وظایف آن ها مقاله اجزای الکتروموتور چیست؟ را مطالعه فرمایید.

الکتروموتور 2 و 4 پل

جدول زیر رابطه سرعت نامی موتور با تعداد پل های آن را نشان می دهد:

تعداد قطب دور
2 3000
4 1500
6 1000
8 750
انواع الکتروموتور 3000 دور
الکتروموتورها بر اساس جریان ورودی به دو نوع AC (جریان متناوب) و الکتروموتور DC (جریان مستقیم) تقسیم بندی می شوند. انواع الکتروموتور 3000 دور نیز از این قاعده مستثنی نیست و شامل دو نوع جریان متناوب و جریان مستقیم می شوند که در ادامه به بررسی هرکدام می پردازیم.

1) انواع الکتروموتور 3000 دور DC
الکتروموتور دی سی

انواع الکتروموتور 3000 دور DC و ویژگی ها
موتور سری: دارای گشتاور راه اندازی بالایی است و در صنایعی نظیر پرس های ضربه ای جرثقیل ها، بالابر هیدرولیک و آسانسور کاربرد دارند.
موتور موازی: دارای گشتاور حرکت حداکثری در دور نامی هستند و بیشتر در هواکش ها و انواع دمنده صنعتی مورد استفاده قرار می گیرند؛ لازم به ذکر است که این موتورها نباید زیر بار سنگین راه اندازی شوند.
موتور Compound: این موتورها خواص هر دو نوع سری و موازی را دارند و در دو مدل کمپوند اضافی و کمپوند نقصانی تولید می شوند.
موتور خود تحریک: این موتور به جای یک منبع ولتاژ جداگانه برای تحریک، سیم پیچی تحریکشان به ترمینال های اصلی ماشین متصل است.
موتور مغناطیس دائم: این موتورها دارای یک قطب آهنربای دائمی هستند و به دو دسته تقسیم بندی می شوند؛ آنهایی که مستقیماً به خط وصل می شوند و موتورهایی که نیاز به VFD دارند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سربندی دینام های سه فاز، پیشنهاد می کنیم مقاله سربندی الکتروموتور سه فاز را مطالعه فرمایید.

کاربردهای انواع الکتروموتور 3000 دور DC
از جمله کاربردهای انواع الکتروموتور 3000 دور DC می توان به موارد زیر اشاره نمود:

فن های سانترفیوژ دور بالا
اسباب بازی
کاربرد در خودرو
ساخت انواع کاردستی
ماشین های RC سرعت بالا
دریل سوراخ کاری مدار چاپی
حکاکی
2) انواع الکتروموتور 3000 دور AC
الکتروموتور 3000 دور ac

انواع الکتروموتور 3000 دور AC به دو گروه تقسیم بندی می شوند:

القایی (آسنکرون)
سنکرون
موتورهای القایی در صنایع مورد استقبال بیشتری قرار می گیرند و به طور کلی به دو دسته الکتروموتور تک فاز و سه فاز تقسیم بندی می شوند. موتورهای سنکرون را نیز می توان به دو دسته زیر تقسیم بندی نمود:

قطب برجسته
قطب صاف
الکتروموتور تک فاز 3000 دور
الکتروموتور 2 پل

الکتروموتور تک فاز 3000 دور، در واقع نوعی الکتروموتور تک فاز 2 پل است که با توان 0.18 تا 2.5 کیلووات تولید می شود. این الکتروموتورها در انواع زیر تولید می شوند:

الکتروموتور 3000 دور تک فاز رله ای تک خازن
در این نوع موتور محاسبه خازن که به صورت سری با سیم پیچ راه انداز بسته شده طوری انجام شده که اختلاف فاز حین کار 90 درجه باشد. باید به ابن نکته توجه نمود که چون خازن زمان بیشتری در مدار است، خازن الکترولیتی برای آن مناسب نیست و باید از خازن های روغنی استفاده شود.

الکتروموتور 3000 دور تک فاز خازن استارت خازن دائم CRS
الکتروموتور3000 دور تکفاز خازن استارت خازن دائم crs

در این نوع الکتروموتور خازن دائم و راه انداز همزمان در مدار قرار می گیرد این موتور‌ها اغلب جزء موتور‌های صنعتی به حساب می آیند و در وسایلی نظیر یخچال‌های صنعتی، موتور‌های بالابر و … استفاده می گردد. این موتورها در یخچال های صنعتی، پمپ های بالابرها، کمپرسورها کاربرد دارند. در موارد زیر به مزایای این موتورها می توان اشاره نمود:

گشتاور راه اندازی بالا
داشتن گشتاور مناسب حین کار
دارنده ضریب بهره و قدرت خوب
آرام و کم صدا بودن
قدرت تحمل اضافه بار تا 25% بار نامی
الکتروموتور 3000 دور تک فاز دو خازن کلاجدار
در این نوع الکتروموتور ها بر روی قطب‌های برجسته شیار‌هایی به کار رفته شده و در داخل آن ها یک یا چند حلقه هادی اتصال کوتاه شده قرار گرفته است. این نوع موتورها گشتاور راه اندازی و ضریب بهره بسیار کمی داشته و در توان های کمتر از 150 ساخته می شود؛ البته ویژگی مثبت در این نوع موتورها ساختمان ساده آن می باشد.

کاربرد الکتروموتور تک فاز 3000 دور
ماشین های ابزار
اره برقی های صنعتی
الکتروموتور سه فاز 3000 دور
الکتروموتور سه فاز 3000 دور با 2 قطب و محدوده توان 0.09 تا 250 کیلووات و دو نوع پوسته چدنی و آلومینیومی تولید می شود. انواع الکتروموتور 3000 دور سه فاز عبارتند از:

الکتروموتور 3000 دور سه فاز قفس سنجابی
ساختمان این نوع الکتروموتور از یک استوانه سوار شده بر روی محور تشکیل شده، که استوانه دارای شیارهای طولی است. این شیارها در ابتدا و انتهای روتور بهم متصل هستند. این نوع الکتروموتورها در توان های مختلف تولید شده و در مقایسه با مدل تک فاز کم هزینه تر بوده و توانایی تحمل بارهای سنگین تری را دارند.

الکتروموتور 3000 دور سه فاز قفس سنجابی با روتور سیم پیچی شده
در این نوع الکتروموتور سه فاز روتور با یک حلقه لغزان سیم پیچی شده و در مقایسه با قفس سنجابی هزینه تعمیر و نگهداری بیشتری دارند. این نوع الکتروموتورها برای شرایط گاری گه گشتاور نهایی باید در سرعت صفر تولید شده و الکتروموتور در زمان کوتاه و مصرف جریان کم به سرعتا نامی برسد بسیار مناسب هسنتد. این نوع الکتروموتورها در کاربردهای زیر استفاده می شوند:

پرس های چاپ
کمپرسورها
تسمه نقاله ها
بالابرها و آسانسورها
جمع بندی: برای انتخاب بهترین الکتروموتور باید نیازهای مد نظر خود را از قبل مشخص کنید؛ مواردی مانند توان، گشتاور، سرعت و سایز الکتروموتور از جمله مواردی هستند که برای هر کاربردی تغییر می کنند. بهترین و آسان ترین راه مشاوره با یک فرد متخصص است تا از هزینه های اضافه جلوگیری کنید. کارشناسان وبسایت کالا صنعتی در هر لحظه از انتخاب، خرید، راه اندازی و نصب، تعمیر و نگهداری الکتروموتور متناسب با نیاز شما همراهتان هستند.
منبع:https://www.kalasanati.com/%D8%A7%D8%AE%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D9%88-%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA/%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%A7%D9%84%DA%A9%D8%AA%D8%B1%D9%88%D9%85%D9%88%D8%AA%D9%88%D8%B1/601/%D8%A7%D9%84%DA%A9%D8%AA%D8%B1%D9%88%D9%85%D9%88%D8%AA%D9%88%D8%B1-3000-%D8%AF%D9%88%D8%B1-%D8%AF%D9%88%D8%B1-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D8%A7

مقاومت ترمز درایو اینورتر چیست؟

۱۰ بازديد
مقاومت ترمز درایو یکی از تجهیزات جانبی مهم اینورتر است که به منظور جلوگیری از آسیب های سخت افرازی به سیستم کنترل موتور و یا خطاهای مزاحم در VFD (اینورتر) کاربرد دارد. اما در هنگام طراحی سیستم کنترل موتور، همیشه مشخص نیست که آیا مقاومت ترمز درایو مورد نیاز است و در صورت وجود، چگونه باید در انتخاب مقاومت ترمز عمل کرد. برای جواب به این سوالات تا آخر مقاله همراه باشید.

انتخاب مقاومت ترمز ر بهینه سازی برنامه vfd

کاربرد مقاومت ترمز درایو
استفاده از مقاومت ترمز در کاربری های متفاوت لازم و ضروری است زیرا در بعضی شرایط خاص، موتور کنترل شده توسط VFD به عنوان یک ژنراتور عمل می کند و نیرو به جای VFD از سمت موتور برگشت می کند. هر زمان که یک بار گشتاور ثابت وجود داشته باشد ، یک موتور به عنوان یک ژنراتور عمل می کند (به عنوان مثال حفظ سرعت ثابت در حالی که نیروهای گرانشی سعی می کنند آسانسور را به سمت پایین حرکت دهند) یا درایو برای کاهش سرعت موتور استفاده می شود. این امر باعث افزایش ولتاژ لینک DC درایو می شود و در صورت اتلاف انرژی تولید شده ، منجر به خرابی بیش از حد ولتاژ در درایو می شود. مقاومت های ترمز سطح لینک DC را زیر آستانه خطا تنظیم می کنند.

روش های مقابله با اضافه انرژی در موتور
چند روش اساسی برای مقابله با انرژی تولید شده توسط موتور وجود دارد. اول ، خود درایو دارای ظرفیتی باشد که مقداری از این انرژی را برای مدت زمان کمی جذب کند. این به طور معمول در مواردی است که بارهای گشتاور ثابت وجود نداشته و نیازی به شتاب سریع نیست. اگر بخش هایی از چرخه کاری وجود داشته باشد که در آن انرژی تولید شده برای درایو بسیار زیاد باشد، می توان مقاومت ترمز را استفاده کرد.

محصولات پیشنهادی: قیمت مقاومت ترمز اینورتر
اساس کار مقاومت ترمز در موتور
مقاومت ترمز با تبدیل این انرژی به گرما در یک عنصر مقاومت ، انرژی اضافی را از بین می برد. سرانجام ، اگر انرژی دوباره ساخته شده از موتور پیوسته باشد یا زمان کاری زیاد باشد ، ممکن است استفاده از واحد تنظیم مجدد به جای مقاومت ترمز مفیدتر باشد. این امر همچنان از VFD در برابر آسیب های سخت افزاری و خطاهای مزاحم محافظت می کند ، اما به کاربر اجازه می دهد به جای اتلاف انرژی به عنوان گرما ، از انرژی الکتریکی استفاده کرده و از آن استفاده مجدد کند.

هنگام انتخاب مقاومت ترمز چه نکاتی را باید در نظر گرفت؟
در هنگام انتخاب مقاومت دو عامل اصلی وجود دارد:

مقدار مقاومت
ظرفیت اتلاف توان مقاومت
انواع مقاومت ترمز
نکته دیگر در زمان انتخاب مقاومت ترمز انواع آن است که بطور کلی به دو دسته:

مقاومت ترمز آلومینیومی
سرامیکی
مقاومت ترمز آلومینیومی
مقاومت ترمز های آلومینیومی ساختمان فشرده و مقاومی دارد و برای اکثر کاربری های ترمزی مناسب اند و بدنه ی مقاومت ترمز حفاظت خوبی برخوردار است (IP54 یا بالاتر) در نتیجه برای نصب در فضای باز مناسب و در برابر عوامل خارجی مقاوم است. همچنین این مقاومت ترمز ها در صورت سوختن اتصال کوتاه نمی شود و از این جهت خودش را کنترل می کند. این مقاومت ترمز ها معمولا در رنج توانی پایین تولید می شود و برای اغلب کاربری هایی که نیاز به توقف یا کاهش سرعت داریم مانند نوار نقاله مناسب است.

مقاومت ترمز آلومینیومی

مقاومت ترمز آلومینیومی

مقاومت ترمز سرامیکی
مقاومت ترمز های سرامیکی از پیچیده شدن سیم به دور بدنه سرامیکی ساخته می شود و از آنجا که سرامیک در برابر گرما مقاومت بالایی دارد، برای کاربری هایی که به صورت متناوب انرژی برگشتی وجود دارد، مناسب است مانند جرثقیل، بالابر، تاورکرین و پله برقی.

مقاومت ترمز سرامیکی

مقاومت ترمز سرامیکی

حداقل مقدار مقاومت
VFDهایی که از مقاومت ترمز استفاده می کنند دارای "مدار چاپر" یا ترانزیستور ترمز نیز خواهند بود. هنگامی که ولتاژ لینک DC بیش از حد بالا می رود، ترانزیستور ترمز جریان را از لینک DC در مقاومت ترمز قطع می کند. این مدار ترانزیستور ترمز دارای محدودیت های جریان است و سازنده VFD معمولاً حداکثر مقدار جریان و چرخه کار را در دفترچه منوآل آن درایو لیست می کند. ترانزیستور ترمز جریان را در مقاومت ترمز کنترل می کند.

از آنجا که V = IR ، اگر ولتاژ ثابت باشد، مقاومت کوچکتر منجر به جریان بزرگتری می شود. بنابراین اگر حداکثر ولتاژ بیش از سطح ولتاژ 840VDC شناخته شود، می توان حداقل مقاومت را محاسبه کرد که مقدار فعلی را زیر حداکثر جریان ترانزیستور ترمز نگه می دارد. در حالی که حداقل مقدار مقاومت بر عملکرد مقاومت یا توانایی آن در اتلاف قدرت تأثیر نمی گذارد، اطمینان از عملکرد صحیح آن با VFD بسیار مهم است.

ظرفیت اتلاف قدرت
نکته دوم هنگام انتخاب مقاومت ترمز ، توانایی آن در اتلاف قدرت است. نحوه محاسبه ظرفیت اتلاف قدرت مقاومت در هر برند اینورتری متفاوت است و برای انتخاب مقاومت مناسب بهترین روش رجوع به دفترچه راهنمای آن اینورتر است.

اکنون که مشخص شده است که چه مقدار مقاومت با VFD و قابلیت های اتلاف توان مقاومت های مختلف کار می کند ، باید در نظر گرفت که چه مقدار انرژی به سمت درایو تولید می شود که باید تخلیه شود. این امر باعث می شود مقاومت ترمز انتخاب شده دارای ظرفیت کافی برای دفع ایمن انرژی تولید شده از موتور باشد. اولین راه برای انجام این کار محاسبه است. در صورتی که گشتاور جرمی اینرسی موتور و بار ، گشتاور موتور ، تغییر سرعت و زمان کاهش سرعت مشخص باشد ، می توان توان تولید شده از موتور را محاسبه کرد.

اطلاعات بیشتر در مورد انجام این محاسبات را می توان در دفترچه راهنمای مقاومت ترمز یافت. با این حال ، در برنامه های کاربردی در دنیای واقعی ، دانستن و یا محاسبه لحظات جرمی اینرسی ، به ویژه بار ، دشوار است. به همین دلیل ، معمولاً تعیین اندازه قدرت مناسب مقاومت ترمز از طریق روش آزمایش ضروری است.

قاعده کلی درباره ظرفیت اتلاف قدرت
قاعده کلی این است که هرچه بار بیشتر و سرعت کاهش بیشتر باشد ، قدرت بیشتری نیاز به اتلاف دارد. با این حال ، با استفاده از عملکرد محدوده در نرم افزار Combivis 6 ، می توان ولتاژ لینک DC درایو را در طول عملیات ثبت کرد تا تصویر دقیق تری از استفاده از مقاومت ترمز بدست آید.

با محدوده امکان کنترل وجود دارد که آیا مقاومتی با اتلاف توان بیشتر مورد نیاز است یا در عوض اندازه آن به اندازه کافی است. در سناریوی اخیر ، ممکن است بتوان عملکرد را برای بهبود عملکرد تنظیم کرد ، مانند زمان کاهش سرعت.

نصب مقاومت ترمز
نکته نهایی هنگام انتخاب مقاومت ترمز اطمینان از نصب صحیح آن است. اگر مقاومت ترمز مطابق استانداردهای UL نصب نشده باشد، مدار می تواند به گونه ای خراب شود که خطر آتش سوزی دارد. اطلاعات بیشتر در مورد اتصال ایمن مقاومت ترمز را می توانید در اینجا پیدا کنید. محیط نصب نیز مهم است. مکان ها و تأسیسات خطرناک با الیاف (نساجی ، خاک اره) که قابل اشتعال هستند نیاز به توجه ویژه دارند.
اینورتر

مقاومت ترمز درایو یکی از تجهیزات جانبی مهم اینورتر است که از رسیدن آسیب به VFD جلوگیری میکند و از اتلاف انرژی گرمایی استفاده کرده و آن را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. در این مقاله به معرفی انواع مقاومت ترمز و نکات نصب آن و ... و اطلاعات مقدماتی درمورد مقاومت ترمز که لازم است بدانید اشاره شد.
منبع:https://www.kalasanati.com/%D8%A7%D8%AE%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D9%88-%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA/%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%84%D8%A7%D8%AA-%D8%A8%D8%B1%D9%82-%D8%B5%D9%86%D8%B9%D8%AA%DB%8C-%D9%88-%D8%A7%D8%AA%D9%88%D9%85%D8%A7%D8%B3%DB%8C%D9%88%D9%86/613/%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%88%D9%85%D8%AA-%D8%AA%D8%B1%D9%85%D8%B2

لیست قیمت بلبرینگ KG

۱۵ بازديد
شرکت KG International که با نام KG شناخته می شود یکی از فعال ترین شرکت های تولید بلبرینگ است که در سراسر جهان بیش از 50 شعبه فعال دارد. برند KG یک برند چینی است که از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و می تواند با نمونه های ژاپنی رقابت کنند. بلبرینگ KG مانند سایر بلبرینگ ها، در 4 سری تولید می شود که عبارت اند از:

بلبرینگ شیار عمیق
بلبرینگ تماس زاویه ای
بلبرینگ خود تنظیم
بلبرینگ کف گرد
انواع بلبرینگ KG
همانطور که گفته شد انواع بلبرینگ KG شامل 4 مدل متفاوت است که هر کدام از این بلبرینگ با توجه به ویژگی ها و مشخصاتی که دارند برای کاربردهای خاصی استفاده می شوند. در ادامه به بررسی انواع بلبرینگ KG میپردازیم:

بلبرینگ شیار عمیق KG
لبرینگ شیار عمیق KG بیشترین کاربرد را میان سایر بلبرینگ های این برند دارد. این بلبرینگ ها از یک رینگ داخلی، رینگ خارجی، عناصر غلتان و قفسه تشکیل شده است. بلبرینگ شیار عمیق KG در طرح ها و ویژگی های خاصی نظیر باز (بدون آب بند) یا آب یندی شده و با قفسه های فولادی، برنجی و فیبری تولید و طراحی می شود. این بلبرینگ KG در دو طرح تولید و عرضه می شود که عبارت اند از:

بلبرینگ شیار عمیق jتک ردیفه
بلبرینگ شیار عمیق دو ردیفه
بلبرینگ شیار عمیق تک ردیفه
بلبرینگ شیار عمیق تک ردیفه KG، به دلیل تطبیق پذیری و عملکردی که دارند، پرکاربردترین نوع بلبرینگ KG است. این بلبرینگ دارای ویژگی هایی متعددی هستند که مهم ترین آن ها عبارت است از:

کاهش اصطکاک
استحکام بالا
عملکرد بی صدا
بلبرینگ شیار عمیق دو ردیفه
این بلبرینگ دارای مشخصات فنی و کارایی مطابق سری تک ردیفه است. تفاوت این بلبرینگ همانطور که از نام آن پیدا است بر خلاف بلبرینگ های تک ردیفه، دارای دو ردیف از عناصر غلتان هستند که باعث می شود توانایی تحمل بار بیشتری داشته باشد. این بلبرینگ شیار عمیق KG از نظر ابعادی بزرگتر از سری تک ردیفه است و مانند آن می تواند بار شعاعی یا محوری از هر دو طرف را تحمل کند.

بلبرینگ خود تنظیم KG
بلبرینگ خود تنظیم KG به صورتی طراحی شده است که می تواند انواع ناهمترازی های شفت را در خود جای دهند. این سری از بلبرینگ های KG می تواند بارهای شعاعی خیلی سنگین یا بارهای محوری سبک از هر دو طرف را تحمل کنند. این بلبرینگ به صورت دو ردیفه است و با قفسه های فولادی یا برنجی تولید می شود.

بلبرینگ کف گرد KG
در این سری از بلبرینگ های KG رینگ داخلی، خارجی و عناصر غلتان آن قابل جدا شدن هستند و نصب آن ها آسان است. بلبرینگ کف گرد KG در دو نوع تولید و طراحی می شود که عبارت اند از:

بلبرینگ کف گرد تک جهته
بلبرینگ کف گرد دو جهته
جنس بدنه این سری از بلبرینگ های KG فولادی است و می توانند بارهای محوری سنگین را تحمل کنند. بلبرینگ کف گرد KG نباید تحت هیچگونه بار شعاعی قرار گیرد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این بلبرینگ KG به صفحه محصولات بلبرینگ کف گرد KG مراجعه کنید.

قیمت بلبرینگ kg
قیمت بلبرینگ kg یکی از پارامترهایی است که تاثیر زیادی بر انتخاب و تصمیم مشتری دارد. از این رو، بلبرینگ kg علاوه بر کیفیت و کارایی بالا دارای قیمت اقتصادی و مناسب تری است. به همین علت بلبرینگ kg مورد توجه ویژه مشتریان قرار گرفته است. اما به علت شرایط اقتصادی و سیاسی حاکم بر ایران، قیمت این قطعه دارای رنج دائمی نیستند و نوسانات متعددی دارند. به همین منظور برای آگاهی از قیمت بروز با کارشناسان ما در ارتباط باشید. در ادامه نگاهی بر لیستی از عوامل ثابت بر قیمت بلبرینگ kg میندازیم.

مشخصات فنی، نوع و مدل بلبرینگ kg
جنس و متریال بکار رفته در ساخت
ابعاد و اندازه بلبرینگ kg
ضخامت حلقه خارجی و داخلی بلبرینگ kg
خرید بلبرینگ kg
بلبرینگ kg

برای خرید بلبرینگ باید کاربرد دستگاه کامل مورد بررسی قرار گیرد تا بلبرینگ مناسبی انتخاب شود. برای خرید بلبرینگ KG فاکتور های متعددی تاثیر گذار است که مهم ترین آن ها عبارت اند از:

میزان بار وارد شده بر بلبرینگ
نحوه وارد شدن بار بر بلبرینگ (شعاعی، محوری، ترکیبی)
ابعاد و اندازه بلبرینگ
ویژگی های خاص بلبرینگ
در صورتی که قبلا از بلبرینگی استفاده کرده اید، می توانید با ارائه کد فنی آن به کارشناسان فروش کالا صنعتی به راحتی خرید خود را انجام دهید.

خرید بلبرینگ kg اصل
خرید بلبرینگ KG اصل یکی از مشکلاتی است که در سال های اخیر به علت افزایش محصولات تقلبی و هایکپی در بازار، به وجود آمده است. شرکت کالا صنعتی به عنوان یکی از عاملین فروش انواع بلبرینگ های چینی، ژاپنی و اروپایی مفتخر است بلبرینگ های کی جی را به همراه ضمانت اصالت کالا به مشتریان خود عرضه می کند. کالاصنعتی به عنوان یکی از نمایندگی های برتر برند های ایرانی و خارجی موجود در جهان مفتخر است بلبرینگ های کاجی اصل را روانه بازار کند. همچینین این محصول را به همراه گواهی اصالت کالا به دست مشتری میرساند.

محصولات پیشنهای: فروش بلبرینگ کف گرد KG
تشخیص بلبرینگ KG اصل از تقلبی
تشخیص بلبرینگ kg اصل از تقلبی

یکی از دغدغه های همیشگی مشتریان هنگام خرید بلبرینگ KG، خرید بلبرینگ اصل و با کیفیت است. از آنجایی بلبرینگ KG در ایران نمایندگی رسمی ندارد، عرضه بلبرینگ های تقلبی و درجه 2 در بازار ایران بسیار زیاد شده است. تشخیص بلبرینگ اصل از تقلبی نیاز به تجربه زیادی دارد و کار بسیار دشواری است. راحت ترین راه برای تشخیص بلبرینگ KG اصل از تقلبی اسکن بارکد بسته بندی و استفاده از سایت یا اپلیکیشن های موجود است. بهترین راه خرید بلبرینگ ها فروشگاه های معتبر است. فروشگاه کالا صنعتی به عنوان بزرگترین تامین کننده انواع قطعات صنعتی، بلبرینگ های KG خود را با ضمانت اصالت کالا به مشتریان خود ارائه می دهد. همچنین برای اطلاع از روش های تشخیص بلبرینگ اصلی از تقلبی می توانید مقاله تشخیص بلبرینگ اصلی از تقلبی را در سایت کالا صنعتی مطالعه کنید.

کاربردهای بلبرینگ کی جی
کشاورزی
خودرو
صنعت سیمان
صنعت سنگ شکن
تجهیزات ماشین آلات سنگین
لوازم خانگی
بخش معدن
صنعت فلز
ماشین آلات سیالات
صنعت نساجی
کالاصنعتی